Від сьогодні проїзд в громадському транспорті є безоплатним

Із першого липня жителі Естонії можуть безоплатно користуватися громадським транспортом, повідомляє World Economic Forum.

Такий експеримент започаткували в країні ще п’ять років тому, після того як 75% жителів Таллінна проголосували “за” на референдумі. Тоді в місті запровадили спеціальні “грінкарти”, які підтверджують, що людина дійсно проживає тут. Карти ж коштували 2 євро. А для приїжджих проїзд був платним.

Експеримент виявився успішним не лише для громадян, але й для міста. Представник офісу Євросоюзу в Таллінні Алан Алакюла розповідає: “З тих пір, як ми запровадили безкоштовний транспорт, ми отримали доходів вдвічі більше, ніж витратили”.

“Через те, що люди почали відмовлятися від поїздок на особистому транспорті, помітно зросла відвідуваність ресторанів, кафе і магазинів, стало менше заторів”, – говорить він.

Відтепер досвід столиці поширять й на інші міста країни. Як пише Delfi, наразі це нововведення стартувало уже в 10 округах (усього їх 15).

Естонія стала першою країною в світі з повністю безоплатним громадським транспортом. Таку ж можливість вивчають в деяких містах Франції та Німеччини, переважно заради зниження забруднення повітря.

Джерело uain.press

Не пропустіть