Вже не «євробляхи»: Звідки їдуть в Україну «свіжопригнані» автомобілі?

З яких країн найчастіше «приганяють» автомобілі, а також які найекзотичніші покупки були здійснені за десятки тисяч кілометрів.

Пільговий період на сплату акцизу при розмитненні автомобілів закінчився 22 лютого 2019 року. Тоді був справжній бум на митницях та у сервісних центрах – довжелезні черги та рекордні кількості оформлених автівок за добу. Після закінчення знижки на акциз авто з іноземною реєстрацією практично перестали «легалізувати», а от активність «гонщиків» не вщухла – навпаки, «свіжопригнані» прибувають до України з темпами ще більшими, ніж колись по відомому «закону 3251».

Отже, якщо «євробляхи» фактично вийшли з гри, саме час поглянути, з яких країн прибуває найбільша кількість легкових авто з пробігом. Щоб знати, звідки пригнати чи замовляти авто самому, або ж просто розуміти, автомобілями якого походження поповнюється український автопарк. А разом із цим розглянемо і деякі інші цікаві факти із статистичної вибірки, наданої редакції AUTO.RIA прес-службою ДФС. Мова йтиме про легкові авто, які імпортувались громадянами впродовж двох місяців (з 24.02 до 22.04.2019 р.) після закінчення дії пільг на акциз.

Вже не «з німців»
Найголовніша зміна настроїв «гонщиків» (хоча, це слово вже недостатньо точно описує професію з доставки машин із-за кордону в сучасних умовах) криється в тому, що лідирують автомобілі із США. Можливо, це пов’язано з популярністю електромобілів, на які діє нульове мито та ПДВ. Можливо більшої популярності набувають тамтешні аукціони, де легковики можна купувати за дуже вигідними цінами, а може свого додають елітні авто європейських та японських брендів, які користуються попитом в Україні, а в США коштують дешевше, ніж у ЄС.

Німеччина, яка десятиліттями вважалась головним авторинком Європи і джерелом машин для нас, зупинилася на другій сходинці за кількістю імпортованих звідти автомобілів. І хоч це серйозна позиція, але статистика свідчить про те, що наразі доставляти авто з-за океану вигідніше. До речі, авто із США та Німеччини складають половину від усього імпорту легковиків в Україну.

Друга половина ринку
Далі йде Польща, звідкіля пригнано вдвічі менше авто, ніж з Німеччини, а на четвертому місці – Литва. Нагадаємо, серед «євроблях» першість була за Польщею, а друге місце за легковиками, на яких були номери з індексом LT.

П’яте місце, що теж доволі несподівано – у автомобілів з Грузії. Тобто, країна не з ЄС, з населенням у неповних 4 мільйони, випередила низку європейських держав, з авторинками, річний обсяг яких вимірюється сотнями тисяч проданих нових машин! Була б під руками чача, ми б неодмінно підняли тост за Грузію!

У наступній п’ятірці – Нідерланди, Бельгія, Швейцарія, Франція та Чехія, з кількістю пригнаних звідти автівок (за два місяці) від 900 до 400 шт. з кожної країни

Канада, на автомобілі з якої діє нульове мито, лише на 14 місці. І хоч тамтешній ринок наповнений американськими автомобілями, які, принаймні теоретично, мали б складати не менший інтерес для українців, однак країна кленового листка не потрапила навіть у першу десятку за імпортом легковиків до нас.

Про екзотику
Ну і нарешті, про цікаве, як і було обіцяно. Із Кореї за 2 місяці було ввезено 84 автомобіля. А це більше, ніж зі значно ближчої Естонії (75 шт.) чи з Австрії (74 шт.). З Об’єднаних Арабських Еміратів прибули 32 авто, імовірно, придбані на місцевих ринках – шумному Авірі, Шарджі або ж Аджмані, де здебільшого торгують елітними автівками.

Праворульних легковиків із Англії було ввезено всього 23 штуки, хоча кілька років тому через «неправильне» розташування керма продати такі машини кудись інакше, ніж всередині країни, англійці не могли, чим і користувались українці, торгуючись за них до меж можливого і неможливого.

Із Росії було імпортовано всього 20 легковиків, а в загальному ця країна на 29 місці. Що ж, непогано, що автомобілісти, маючи вибір, надають перевагу справді якісним, безпечним та надійним автомобілям.

Також рахунок на одиниці йде легковикам, які привезені з Молдови (8) та Білорусі (4). Стільки ж (по 4 шт.) прибуло автівок з Португалії та Лівії. Ще 3 машини були доставлені з Японії, три з Туреччини, та по 2 з Сербії і Греції.

А от справжнісінька екзотика буде зараз: два легковики прибули з Сейшельських Островів (близько 7000 км), один із Панами (10 500 км), хтось примудрився придбати машину в Монако, ще одну в Ізраїлі (вам теж здається, що це одна і та ж особа?), ще хтось – у Індонезії (10 000 км). У цій же категорії покупка, здійснена в Ангільї (8 300 км), та у країні з чудовою назвою – Свазіленд (12 000 км).

Загалом за описаний період до України прибуло 25 864 «свіжопригнаних» легкових автомобіля, третина з яких – з США, чверть – з Німеччини, а далі в списку вже всі інші країни.

Джерело auto.ria.com

Не пропустіть