В мережі попередили про ще один штраф, який загрожує більшості водіїв

В Україні Правила дорожнього руху доволі однозначно кваліфікують експлуатацію на дорогах загального користування транспортних засобів, деякі елементи яких перебувають у несправному стані або відсутні зовсім. Але, як часто буває в таких ситуаціях, тут є тонкощі, нюанси та інші неточності, пише Автоцентр.

Штраф за бризковики

Раніше в Україні активно практикували штрафи за відсутність бризковиків. Це не завжди було обґрунтованою дією з боку представників правоохоронних органів. Однак таке іноді відбувається і сьогодні.

Тому необхідно розібратися. У положеннях ПДР України є пункти, що стосуються брудозахисних фартухів і бризковиків. У правилах йдеться про те, що забороняється експлуатація ТЗ згідно із законодавством, якщо наявні технічні несправності і невідповідності деяким вимогам.

Ось витяг із ПДР:

1.4. Забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за наявності таких технічних несправностей і невідповідності таким вимогам:

31.4.7. Інші елементи конструкції:

е) відсутній передбачений конструкцією бампер або задній захисний пристрій, брудозахисні фартухи і бризковики.

Щодо безпосередньо бризковиків йдеться про відсутні елементи, передбачені конструкцією автомобіля. Це саме стосується і бампера. Тобто, якщо конструкцією конкретного ТЗ бризковик або подібний йому захисний пристрій не передбачений, підстав для складання протоколу немає. В іншому разі, якщо передбачений конструкцією бризковик(и) або фартух(и) відсутній, штраф становитиме 340-425 грн.


Не пропустіть