Юрист пояснив, які авто не повинні проходити технічний огляд

Дотепер було спірним питанням проходження технічного контролю службовими автомобілями підприємств та підприємців, які здійснювали господарську діяльність, що має на меті отримання прибутку.

Як повідомляє Дорожній адвокат, при виявленні фактів керування такими автомобілями без протоколу технічного огляду, поліція виписувала штрафи на підставі ч. 3 ст. 121 КУпАП в розмірі 340 грн. При повторному порушенні водіїв позбавляли посвідчення водія від 3-х до 6-ти місяців

Вирішальний висновок по даному питанню зробив Верховний суд у рішенні від 17.10.2019: «Аналіз положень статті 35 Закону “Про дорожній рух” дає підстави для висновку про те, що обов`язковому технічному контролю підлягають автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку. Тобто, визначальною обставиною є мета фактичного використання автомобіля для перевезення пасажирів з метою отримання прибутку».

При цьому, суд наголосив, що службовий автомобіль не слід вважати автомобілем, що здійснює перевезення пасажирів з метою отримання прибутку. Якщо автомобіль використовується в службових цілях для забезпечення господарської діяльності юридичної особи в цілому, то він не підлягає обов`язковому проходженню технічного контролю.

Таким чином, відповідно до позиції Верховного суду, якщо службовий автомобіль не надає платні послуги з перевезення пасажирів чи вантажів, то він не повинен проходити технічний огляд.

Відповідно штраф за відсутність протоколу технічного огляду у такому випадку буде незаконний!


Не пропустіть