Водіям нагадали, яка автомобілі повинні проходити техогляд кожні два роки

Верховний Суд нагадав, що вантажні автомобілі мають проходити техогляд кожні два роки

Суть справи: позивач оскаржив постанову інспектора поліції про притягнення до адмінвідповідальності за ч. 3 ст. 121 КУпАП. Постанова обґрунтована тим, що автомобіль позивача Volkswagen Caddy, який за своїм типом є вантажним ТЗ, по типу кузову є фургоном, категорії В, повна маса якого складає 1670 тонн, 2000 року випуску, вчасно не пройшов обов’язковий технічний контроль.

Позивач же стверджував, що відповідний автомобіль не підлягає обов’язковому технічному контролю, оскільки відноситься до типу легкових автомобілів.

Місцевий та апеляційний суд відмовили у задоволенні позову.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилась із висновком судів попередніх інстанцій.

Відповідно до пункту 3 Порядку проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, періодичність проходження обов’язкового технічного контролю для вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них із строком експлуатації більше двох років становить – кожні два роки.

З урахуванням вантажного типу ТЗ, колегія суддів вказала, що автомобіль Volkswagen Caddy відповідно до вимог ч. 6 ст. 35 Закону «Про дорожній рух», п. 3 Порядку підлягає обов’язковому періодичному технічному контролю.

При цьому Верховний Суд зазначив, що категорія транспортного засобу «В» не визначає тип автомобіля, вона вказує на категорію водія, який має право керувати цим автомобілем. Тобто даним автомобілем може керувати водій з категорією «В», але сам автомобіль призначений для перевезення вантажів і за зареєстрованими властивостями є вантажним.

Відповідну постанову по справі № 126/1030/17 ВС прийняв 17.10.2019.

Джерело ЛІГА.Закон

Не пропустіть