Чи допомагають жовті окуляри при їзді в темряві?

Побутує думка про те, що окуляри з лінзами яскравого кольору – справжні друзі водія, особливо темної ночі. Чи так це і чи дійсно вони такі хороші?

Правильно налаштована оптика – запорука безпеки їзди по нічних дорогах. Але навіть якщо ви щасливий власник автомобіля, оснащеного інтелектуальною матричною оптикою на кшталт тієї, що ставить на свої творіння Audi, можуть виникнути проблеми. Мова про осліплення фарами зустрічних машин, що саме по собі небезпечно, адже водій може на мить втратити контроль за дорожньою обстановкою.

В першу чергу від засліплення і повинні захистити жовті окуляри. Обмовимося відразу, нам доводилося чути полярні думки про їхню ефективність від користувачів. Хтось висловлюється скептично, інші задоволені. А ще їх рекомендують деякі спеціалізовані центри оптики, правда, мова йде не про засліплення. Такі окуляри збільшують контрастність шляхом фільтрування фонового синього кольору, дозволяючи поліпшити видимість в похмуру погоду.

Проте, ще в 1997 році Федеральна торгова комісія (Federal Trade Commission) США наклала заборону на рекламні акції подібних «пристроїв», оскільки їх користь не підтверджувалася науковими дослідженнями. Скоріше навпаки. Наприклад, в шістдесяті роки минулого століття європейські офтальмологи відзначали зниження гостроти зору через жовті лінзи, а на початку наступного десятиліття їх австралійські колеги «звинувачували» такі окуляри в підвищенні порога контрастності, що веде до погіршення зору.

Одне з останніх досліджень проводилося спеціалізованим центром Massachusetts Eye and Ear. Спеціалісти протестувати 22 людини на автомобільних симуляторах з моделюванням різних умов. І підтвердження того, що носіння знижує ризик засліплення, покращуючи зір вночі, знову не були знайдені. Також відзначено, що жовті лінзи не дозволяють заздалегідь побачити в темряві пішохода.


Не пропустіть