Топ-10 електромобілів за запасом ходу

Які електромобілі можуть проїхати найбільшу відстань на одному заряді батареї

Останні роки виробники авто постійно радують новими моделями електромобілів. Кожна компанія намагається придумати «фішку», яка буде звертати на себе увагу покупця. Однак є один показник, який важливий для всіх без винятку електрокарів – запас ходу.

Саме обмежені можливості батареї найчастіше стають головною причиною, через яку люди відмовляються від покупки автомобіля на електричній тязі.

Які ж моделі сьогодні мають найбільший запас ходу? Щоб відповісти на це питання, MMR.net.ua вивчив сучасний ринок електрокарів і обрав 10 найбільш «далекобійних» автомобілів на батарейках.

Щоб рейтинг вийшов максимально коректним, при його складанні ми враховували запас ходу, встановлений по WLTP – міжнародному стандарту оцінки паливної ефективності електромобілів. На сьогодні це один з найбільш об’єктивних способів визначення реального запасу ходу електричних авто.

Кращі електромобілі по запасу ходу: ТОП-10

У добірці моделі вказані в зворотному порядку – від меншого до більшого запасу ходу. Всі дані по запасу ходу розраховувалися по циклу WLTP.

  1. Porsche Taycan Turbo S (412 км)

Топова версія Porsche Taycan оснащується батареєю ємністю 96 кВт*год. Акумулятор можна зарядити за п’ять годин. А на швидку зарядку до 80% піде всього 15 хвилин.

Максимальна дистанція для «Тайкана» – 412 кілометрів.

Porsche також обіцяє випустити «дальнобійну» версію електрокара, яка зможе проїжджати на одному заряді близько 500 кілометрів. Імовірно, така модифікація буде мати задній привід і менш потужну силову установку.

Porsche Taycan можна замовити у офіційних дилерів в Україні. Стартова ціна – 2.6 млн гривень.

  1. Mercedes-Benz EQC 400 4Matic (417 км)

Продажі Mercedes-Benz EQC стартували в травні 2019 року. Електричний кросовер отримав батарею ємністю 85 кВт*год і два електричні мотори – по одному на кожній осі.

Сумарна віддача моторів – 408 кінських сил і 760 Нм крутного моменту.

Від стандартного зарядного пристрою, який йде в комплекті з автомобілем, EQC можна зарядити приблизно за 12 годин. Швидка зарядка дозволяє «заправити» батарею на 80% за 34 хвилини.

Стартова ціна Mercedes EQC в Європі – 71 300 євро. Можливо, в майбутньому з’являться і більш бюджетні версії. Також не виключено, що німці випустять версію з одним мотором і, відповідно, більшим запасом ходу.

Mercedes EQC не представлено офіційно в Україні.

  1. Audi E-tron 55 quattro (417 км)

E-tron – перший серійний електромобіль Audi. Кросовер має більш ємну батарею, ніж Mercedes EQC, – 95 кВт*год. Втім, корисний об’єм їх батарей відрізняється не сильно. До того ж E-tron більше, а це означає, що і витрата енергії у нього вище. Як результат, за циклом WLTP обидва електрокара мають однаковий запас ходу.

У базі Audi E-tron приблизно на 10 000 євро дорожче свого «мерседесівського» побратима. Стартова ціна кросовера – 80 000 євро.

Одна з фішок E-tron – він може оснащуватися камерами замість зовнішніх дзеркал заднього виду, зображення з яких виводиться на спеціальні монітори. Дана опція є в країнах, де законодавство не забороняє подібні нововведення.

В Україні Audi E-tron офіційно не представлений.

  1. Hyundai Kona Electric (449 км)

Hyundai Kona Electric має відмінний показник запасу ходу – майже 450 кілометрів. І це при тому, що електромобіль оснащений відносно невеликий батареєю – близько 67 кВт*год.

Електричній «Коні» вдалося обійти своїх конкурентів від Mercedes і Audi, маючи менший акумулятор, завдяки тому, що у корейського електромобіля всього один мотор. А це означає, що й енергії вона потребує набагато менше.

Kona Electric доступна для замовлення у офіційних дилерів Hyundai в Україні.

  1. Kia e-Soul (452 ​​км)

Європейська версія електричної Kia Soul була представлена ​​в березні 2019 року на автосалоні в Женеві. Електромобіль отримав нове позначення – e-Soul – і більш ємну батарею на 67.1 кВт*год.

Новий акумулятор дозволив збільшити запас ходу e-Soul до 452 кілометрів.

Кросовер оснащується електричним мотором, який здатний видавати більше 200 кінських сил потужності і майже 400 Нм крутного моменту. З місця до «сотні» електрокар розганяється за 7.6 секунди.

Kia e-Soul офіційно представлений і в Україні.

  1. Kia e-Niro (455 км)

Kia e-Niro оснащується такою ж батареєю, як і Kia e-Soul – на 64 кВт*год. Однак по циклу WLTP електрична «Ніро» на одному заряді проїжджає на кілька кілометрів більше – у електрокара нижче середній показник споживання електроенергії.

Силові агрегати у e-Soul і e-Niro також ідентичні. Правда, до «сотні» другий електрокар розганяється повільніше – за 7.8 секунди.

e-Niro також доступна для замовлення у офіційних дилерів Kia в Україні.

  1. Tesla Model X Long Range (507 км)

Model X – перший електричний кросовер Tesla. Автомобіль оснащується батареєю на 100 кВт*год, що дозволяє йому проїжджати більше 500 кілометрів на одному заряді.

Правда, такий результат демонструє не найкрутіша Model X. Якщо ви хочете заряджену версію кросовера, то доведеться миритися з меншим запасом ходу – 485 кілометрів.

Електромобілі Tesla не представлені в Україні офіційно. Однак їх популяризацією активно займаються «сірі» дилери.

  1. Jaguar I-Pace (508 км)

Jaguar I-Pace – на сьогодні єдиний електричний кросовер преміального класу, який представлений в Україні офіційно.

I-Pace оснащується двома електричними моторами, сумарна потужність яких становить 400 кінських сил. Крутний момент агрегатів – майже 700 Нм. Ці показники дозволяють електромобілю розганятися до «сотні» за 4.8 секунди – на 0.3 секунди швидше, ніж Mercedes EQC.

Ємність батареї Jaguar I-Pace – 90 кВт*год. Від побутової розетки її можна зарядити за 13 годин 30 хвилин. Швидка зарядка дозволяє «заправитися» на 80% за 40 хвилин.

  1. Tesla Model 3 Long Range RWD (600 км)

Model 3 прийнято вважати бюджетної версією Tesla. Хоча назвати цей електромобіль дешевим язик не повертається. У США ціни на дану модель стартують з $ 41 400.

«Найдалекобійніша» Model 3 оснащується батареєю на 75 кВт*год і одним електромотором, розташованим на задній осі. Агрегат видає 287 кінських сил і 416 Нм крутного моменту.

З місця до «сотні» Model 3 розганяється за 5.3 секунди. А її максимальна швидкість – 225 кілометрів на годину.

  1. Tesla Model S Long Range (610 км)

Tesla Model S – світовий рекордсмен за запасом ходу серед серійних електромобілів. З батареєю на 100 кВт*год і двома електромоторами ліфтбек може проїхати на одному заряді більше 600 кілометрів.

При цьому динамічні характеристики Model S можна порівняти зі спорткарами. Так, наприклад, до 100 км/год ця модель електрокара розганяється за 3.8 секунди. Якщо ж ми візьмемо модифікацію Ludicrous Performance, то показник буде і зовсім 2.6 секунди.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua


Не пропустіть