Топ-10 найпопулярніших авто, які можуть зникнути з автосалонів в Україні

Через коронавірус в Україні очікується дефіцит нових автомобілів

Коронавірус змусив не тільки сидіти по домівках, а й з швидкістю боліду зупинив світове виробництво. Зокрема, закрити заводи на карантин було змушено багато виробників автомобілів.

Найсильніше світова пандемія вдарила по підприємствах Європи, яка є основним експортером «легковиків» в Україну. А це означає, що вже зовсім скоро з автосалонів можуть зникнути популярні моделі авто.

Поки українські представництва виробників в цьому не зізнаються, стверджуючи, що у них є складські запаси. Однак повірити в це, м’яко кажучи, важко. З огляду на, як спішно закривалися заводи на карантин, логічно припустити: вони не могли встигнути зробити автомобілі з запасом.

Отже, українцям варто готуватися до того, що машини найближчим часом будуть в дефіциті. І першими з продажу пропадуть популярні моделі, адже саме їх розкуплять в першу чергу.

Власне, про це побічно свідчить і статистика продажів нових авто в березні, коли Україна вже сиділа на карантині. Незважаючи на загальний спад продажів, деякі компанії активно розпродавали запаси.

Наприклад, якщо вірити даним асоціації «Укравтопром», в перший місяць весни українці купили на 20% більше автомобілів Renault, ніж торік. Показники Audi виросли більш ніж на 40%. Mitsubishi – майже на 30%.

Запаси на українських складах тануть. І, швидше за все, популярні моделі зникнуть з салонів до кінця квітня. Як скоро вони знову з’являться у дилерів, сказати важко. Адже без автомобілів залишиться не тільки Україна, але і вся Європа. Тому черга до українських квот може дійти нескоро.

Ну, а поки MMR підготував добірку популярних автомобілів, які в Україні можуть опинитися в дефіциті.

ТОП-10 найпопулярніших авто, які можуть зникнути з автосалонів в Україні

Renault Duster

Duster – це не тільки бестселер Renault в Україні. Кросовер також є одним з найпопулярніших автомобілів в країні. Його цінують за гарне співвідношення ціни і практичності. І хоча його не можна назвати містким автомобілем. Та й з безпекою у нього проблеми – всього три зірки за результатами краш-тестів Euro NCAP. Однак всі мінуси з лишком перекриває економічний дизельний мотор, надійність і недороге обслуговування.

Renault Duster випускають в Румунії на заводі Dacia. Підприємство було зупинено в березні і, судячи з усього, поки не повернулося до роботи. Через коронавірус в країні введено надзвичайний стан. Спочатку квітня його продовжили на 30 днів.

Отже, цілком ймовірно, що «Дастер» не випускатимуть до кінця квітня. А значить, існує велика ймовірність того, що кросовер надовго зникне з українських автосалонів.

Toyota RAV4

Toyota RAV4 – ще один український бестселер. Кросовер є найбільш продаваною модель «Тойоти» в Україні. Його купують частіше, ніж Camry та більш бюджетну Corolla. Зовсім нещодавно «паркетник» змінив покоління, змінивши свою зовнішність до невпізнання. Новий дизайн припав до смаку шанувальникам марки – японський кросовер розходиться, як гарячі суші.

А ось тепер RAV4 теж  опинився в групі ризику. Toyota оголосила про те, що в квітні буде припинено виробництво на п’яти заводах в Японії. На одному з підприємств збирають RAV4, в тому числі, і для України.

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai – один з найбільш продаваних кросоверів в Україні. Автомобіль не може похвалитися високою якістю оздоблювальних матеріалів, а його мультимедіа безнадійно застаріла. Проте, «паркетник» користується стабільним попитом. Очевидно, вирішальну роль грає ціна – в Україні «Кашкай» коштує дешевше, ніж, наприклад, Hyundai Tucson.

Основним виробничим майданчиком для Qashqai є завод в Великобританії. На початку квітня компанія оголосила про зупинку виробництва на підприємстві. Також призупинено роботу підприємства Nissan в Японії.

Kia Sportage

Kia Sportage – неодноразово ставав бестселером України. Попит на автомобіль стабільно високий, незважаючи на те, що нинішнє – четверте – покоління «Спорту» дебютувало в далекому 2015 році.

В Україні Sportage поставляється зі Словаччини. За даними ЗМІ, підприємство було зупинено ще в березні. І новин про відновлення його роботи поки не було.

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson можна умовно назвати старшим братом Kia Sportage. Автомобілі мають одну платформу. Однак «Туссан» відрізняється більш дорогими матеріалами оздоблення і кращим набором оснащення.

Tucson випускається на тому ж заводі, що і Sportage. А це означає, що обидва автомобілі потрапляють в «дефіцитну» групу ризику.

Renault Logan

Renault Logan – найпопулярніший седан в Україні. Автомобіль цінують за надійність, місткість і відносно невисоку вартість: «Логан» входить в рейтинг найдешевших автомобілів в Україні.

«Логан» випускається на тому ж румунському підприємстві, що і Duster. Отже, в дефіциті ризикують опинитися обидва.

Volkswagen Tiguan

Tiguan – найпопулярніший кросовер Volkswagen. А останнім часом справа йде до того, що паркетник обійде за обсягом продажів легендарний Golf. Власне, в Україні «Тігуан» – давно бестселер марки.

Через коронавірус компанія змушена була зупинити свої заводи в Європі, включаючи підприємство в Німеччині, на якому збирають Volkswagen Tiguan.

Toyota Land Cruiser Prado

Останнім часом Toyota Land Cruiser Prado вдається утримуватися в топ-10 найбільш продаваних автомобілів в Україні. І це при тому, що ціни на позашляховик стартують з 1,15 мільйона гривень. Автомобіль, перш за все, цінують за позашляхові здібності. Хоча багато в чому «Крузак» вже морально застарів.

До дефіциту «Прадо» може призвести зупинка заводів Toyota в Японії, яка запланована на квітень.

Skoda Octavia

Octavia – бестселер Skoda в Україні. Чеська компанія розпродає залишки автомобілів старого покоління. Нове ж мало б з’явитися в цьому році. Однак, як зміняться плани з урахуванням тривалого карантину, невідомо.

Завод компанії в Чехії був зупинений ще в березні. І поки про відновлення його роботи новин не було. Вочевидь, український дебют Skoda Octavia нового покоління буде перенесений.

Renault Sandero

Renault Sandero – ще одна модель румунського заводу Dacia, який був змушений закритися в зв’язку з надзвичайним станом в країні.

Sandero – найпопулярніший хетчбек в Україні. Також даної моделі належить титул найдешевшої іномарки, виробленої в Європі.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua


Не пропустіть