Топ-10 електромобілів майбутнього (Фото)

Десять моделей, які змінять світ електромобілів в найближчому майбутньому

В останні кілька років дебютували десятки нових електромобілів. Однак більшість з них не є чимось видатним. Що цілком зрозуміло: автомобільні компанії просто змушені електрифікувати модельний ряд. І вони це роблять з мінімальними зусиллями.

Але є в цій галузі і справжні новатори, які вже сьогодні визначають майбутнє автомобілів на електричній тязі. Щоб продемонструвати це наочно, MMR зібрав топ-10 найбільш інноваційних електрокарів.

В добірку потрапили тільки реальні проекти, які існують не тільки на папері. Дебют нижче перерахованих електромобілів або вже відбувся, або має відбутися в найближчі кілька років. При цьому кожна з моделей по-своєму унікальна і задає нові стандарти для інших виробників.

Mercedes EQS

EQS – це електричний S-Class від Mercedes. Німецький виробник обіцяє, що це буде найбільш «далекобійний» електромобіль в своєму класі. Без підзарядки батарей він зможе проїжджати близько 700 кілометрів (по циклу WLTP).

А на зарядку «порожньої» батареї до 80% піде всього 20 хвилин.

Параметри силової установки майбутнього флагмана невідомі. Але концепт Vision EQS був оснащений двома електромоторами з комбінованою віддачею 476 кінських сил і 700 Нм крутного моменту.

Lordstown Endurance

Електричний пікап Lordstown Endurance називають першим комерційним автомобілем з чотирма колесами, які одночасно виконують функцію моторів. Подібна схема досі не знайшла масового застосування, хоча спроби вже були.

Серед переваг винесених за межі кузова електромоторів: менше рухомих деталей і більш точне дозування крутного моменту на кожному колесі.

В сумі силова установка пікапа видаватиме 608 кінських сил. Заявлений запас ходу – мінімум, 322 кілометри. Батарею можна буде наповнити до 95% за 10 годин. Максимальна швидкість Endurance складе 128 кілометрів на годину.

BMW iNEXT

Електричний кросовер iNEXT повинен стати технологічним флагманом BMW. Зокрема, електромобіль оснастять «розумними» стеклами Intelligent Glass Control.

Технологія являє собою скло зі спеціальною плівкою, яка під дією електричних мікроімпульсів змінює ступінь прозорості. В її складі є, так звані, рідкі кристали, що дозволяють реагувати на вплив струмом за частку секунди.

А ще плівка може затемнюватися тільки в певних областях. Наприклад, відразу за середніми стійками, щоб зберегти в таємниці обличчя пасажира, або знизу, коли сонце тільки встає з-за обрію.

Про характеристики BMW iNEXT відомо не так вже й багато. Імовірно, електромобіль отримає багатомоторні силову установку і зможе проїхати без підзарядки до 600 кілометрів.

Tesla Cybertruck

Легше перерахувати, що в електричному пікапі Tesla Cybertruck звичайного, ніж перераховувати всі його фішки. При розробці електромобіля інженери і дизайнери компанії відмовилися від звичного уявлення про сучасний автомобіль.

В основі Cybertruck лежить «екзоскелет» – кузов з високоміцної нержавіючої сталі, що витримує обстріл кулями калібру дев’ять міліметрів.

Також у пікапа немає зовнішніх дзеркал. Їх замінили невеликими відеокамерами, які заховали у верхні кути задньої частини масивних розширювачів колісних арок.

До всього глава Tesla Ілон Маск запевнив, що Cybertruck зможе плавати.

Cadillac Lyriq

Кросовер Lyriq – перший серійний електромобіль Cadillac. Також його можна назвати електрокаром з найбільшим екраном мультимедіа – 33 дюйма. В ширину дисплей досягає майже метра.

Область зліва від керма відведена під повідомлення, керування освітленням та налаштування екрану. За кермом розташувалася віртуальна приладова панель, а зону праворуч зайняв навігатор і мультимедійна система. Cadillac залишив можливість виведення єдиного зображення на весь екран: така функція доступна під час зупинки або зарядки.

У повідомленні зліва електрокар попереджає, що до пункту призначення не доїхати без підзарядки. У центрі вказана швидкість, дистанція і час у дорозі до фінальної крапки, а навігатор справа показує дані про найближчу зарядну станцію і пропонує додати її до маршруту.

Rivian R1T

R1T – електричний пікап від американського стартапу Rivian. Однією з фішок електрокара стала система, яку компанія назвала Tank Turn, що можна перевести як «танковий розворот». Вона дозволяє пікапу буквально розгортатися на місці, ніби у нього замість коліс гусениці. Правда, такий фокус він може проробляти тільки на ґрунтових дорогах.

Ще одна «фішка» Rivian R1T – вантажівки компанії можуть заряджатися не тільки від електромережі, а й одна від одної.

У рух R1T призводить силова установка, до складу якої входять чотири електромотори. Сумарна віддача агрегатів становить 760 кінських сил і 1120 Нм крутного моменту. Першу «сотню» пікап набирає за три секунди.

Nikola Badger

У 2020 році американська Nikola Motors представила електричний пікап Badger з гібридною силовою установкою. До її складу входять чотири незалежних електромотора, іонно-літієва батарея на 160 кіловат-годин, паливні елементи потужністю 120 кіловат і балон з вісьмома кілограмами водню.

Працює система, як в комбінованому, так і чисто електричному режимі.

Пікова потужність силової установки становить 919 кінських сил. Крутний момент – 1 389 Нм. З місця до 60 миль на годину (97 кілометрів на годину) Badger розганяється за 2,9 секунди. Пробіг на електротязі – 483 кілометрів, а з підключенням паливних елементів – 966 кілометрів.

Крім того, позашляховик обладнаний точкою відбору енергії для підключення електроінструментів, компресорів та зовнішнього освітлення. В ролі генератора Badger здатний працювати до 12 годин.

Rimac C_Two

Для свого нового електричного гіперкара C_Two хорватський виробник Rimac розробив спеціальну систему, яка називається Driver Coach. Система являє собою штучний інтелект, який здатний аналізувати дані з бортового комп’ютера автомобіля.

Driver Coach збирає дані з дев’яти бортових камер, лидара, радара і 12 ультразвукових датчиків. Алгоритми здатні аналізувати дані, щоб вказувати водієві на конкретні помилки і допомогти виправити їх.

Крім того, система здатна реагувати на інші транспортні засоби і об’єкти в режимі реального часу.

Tesla Roadster

Спортивний електромобіль Tesla Roadster був представлений ще в 2017 році. Правда, до серійного виробництва досі справа не дійшла. Проте, модель здивувала заявленими технічними характеристиками.

Автомобіль отримав три електромотора, максимальний крутний момент яких досягає 10 000 Нм, а також комплект батарей ємністю 250 кіловат-годин.

У компанії стверджують, що спорткар зможе прискорюватися з нуля до 97 кілометрів на годину за 1,9 секунди, а 160 кілометрів на годину машина набере за 4,2 секунди. Максимальна швидкість – 400 кілометрів на годину.

Запас ходу по трасі складе близько 992 кілометри.

Nissan Ariya

У липні 2020 року дебютував перший електричний кросовер Nissan, який назвали Ariya. Модель отримала регульовану центральну консоль, інтелектуального персонального помічника і електричний повний привід.

Інженерам Nissan вдалося домогтися того, що в поворотах на засніжених ділянках дороги електромобіль рухається по заданій водієм траєкторії завдяки точному управлінню електромоторами і гальмуванням.

Салон Ariya в самій компанії порівнюють з просторою «вітальні шикарного лайнера». Систему клімат-контролю розташували під капотом – на тому місці, де у традиційних моделей знаходиться двигун.

Ще одна особливість кросовера – крісла Zero Gravity. Таку назву вони отримали в зв’язку з тим, що навантаження, що діють на людину, переносяться в них, як в невагомості.

автор Віталій Єрмаков, спеціально для MMR.net.ua


Не пропустіть