Все про розмитнення авто в Україні

Попит на іномарки придбанні закордоном дуже високий на території України. Машини іноземного виробництва мають гарний дизайн, довговічні, зручні в експлуатації. А якщо придбати уживане авто, та ціна буде цілком прийнятною. Але є у закордонних автомобілів істотний мінус: розмитнення авто. Мита іноді перевищує за розміром вартість самого транспортного засобу, та й процедура митного очищення – завдання непросте.

Розрахунок приблизної вартості автомобіля

Насамперед варто зрозуміти, яку саме модель та марку авто ви хочете купити, та визначитися з його вартістю. Це можна зробити, звернувшись до брокера, який надає послуги з купівлі авто, або просто подивившись сайти з оголошеннями в цікавій для вас країні. Виходячи з вартості, можна розрахувати кінцеву ціну, яку доведеться заплатити за іномарку.

Повна вартість машини складається з суми наступних складових:

  • ціни в країні, де було придбано автомобіль;
  • збору за митне оформлення;
  • мита;
  • утилізаційного збору;
  • ПДВ (якщо машина купується юридичною особою);
  • акцизу (тільки для юридичних осіб).

Якщо вас цікавить законе розмитнення авто, то багато корисної інформації ви знайдете на сайті AUTO.RIA №1 серед автосайтів в Україні. Тут також зібрана значна база транспорту на євро номерах, завдяки чому продається близько 1400 автомобілів. Тут ви зможете не тільки купити підходящу машину, а й продати своє старе авто.

Розмитнення авто в Україні в 2018

Щоб розмитнити авто в Україні, потрібно пройти процедуру, яка мало відрізняється від аналогічної операції в інших країнах СНД. Окремо варто відзначити, що в період з 2016-го по 2018-й рік Україна використовує нульову ставку на ввезення електромобілів. Так держава заохочує перехід на більш сучасні види транспорту.

Порядок дій

Як розмитнити машину, ввезену в Україну з Європи або США? Для цього потрібно:

  1. Вибрати автомобіль та дізнатися його приблизну вартість.
  2. Придбати машину, зняти її з обліку та отримати тимчасові номери.
  3. Якщо ви заздалегідь не прорахували розміри митних платежів та не задекларували авто, яке купуєте, то доведеться зробити це при проходженні одного з українських прикордонних контрольних пунктів.
  4. Після того, як внески сплачено, нерозмитнені авто ввозяться в країну. Необхідно протягом 10 днів дістатися до митниці за місцем реєстрації та пройти процедуру оцінки вартості автомобіля. Якщо з’ясується, що його вартість вища за ту, що вказана в документах, то різницю в митних внесках потрібно буде доплатити.
  5. Коли всі етапи розмитнення пройдені та документи отримані, можна вирушати на реєстрацію транспортного засобу в Сервісний центр МВС.

Розрахунок митних платежів при ввезенні автомобіля

У митний платіж входять наступні суми:

  • Ввізне мито, яке становить 10% від вартості автомобіля для легкових авто, 6% – для нових машин з об’ємом двигуна, що перевищує 3 літри, та 8% – для електромобілів. Для автобусів на дизельному паливі з двигуном об’ємом понад 5-ти літрів потрібно сплатити мито в 20%.
  • Акцизний збір: розмір акцизного збору вказано в Податковому кодексі України, він залежить від об’єму двигуна, віку машини, типу палива та потужності мотора.
  • Імпортний акциз: складає 5% від вартості машини.
  • ПДВ (20%), обчислюється від суми перерахованих вище платежів.

Щоб дізнатися, скільки коштуватиме розмитнити машину, досить вбити її марку та модель, а також об’єм двигуна, вартість та вік в калькулятор розмитнення авто в Україні який можна знайти на сайтах в інтернеті та натиснути на кнопку «Розрахувати». До кінця 2018 року на території України знижений акцизний збір на ввезення авто з країн зарубіжжя, що дозволяє розмитнювати іноземні машини за розумні гроші.

Чи можна пересуватися на нерозмитнених авто?

Нерозмитнені авто, придбані в іншій країні що перетинають кордон України, повинні бути розмитнені протягом 5 днів, якщо мова йде про перетин однієї та тієї ж межі та 10 днів, якщо в’їзд та виїзд здійснюється через різні пункти прикордонного контролю.

Іноземці, які в’їжджають на територію України, мають в своєму розпорядженні варіант, як їздити на нерозмитнених авто в Україні. Вони можуть користуватися машиною без розмитнення протягом року, але зобов’язані в найближчі два місяці по приїзді зареєструвати авто в поліції.

Громадяни України теж можуть ввезти авто з Польщі або Литви без розмитнення. Для цього їм потрібно письмово задекларувати транспортний засіб та дати зобов’язання вивезти його з України після закінчення року.

Громадянин України, що знаходиться на консульському обліку в іншій країні, ввозить одну машину та катається на ній протягом календарного року. При цьому йому доведеться оформити письмове зобов’язання про вивезення транспортного засобу після закінчення дозволеного терміну та заповнити декларацію.


Не пропустіть