Розмитнення авто: чи є в цьому сенс?

Тема розмитнення є досить актуальною, оскільки 23 лютого закінчився термін дії пільгових тарифів за новими законами, а законопроект №9522 депутатами ще не прийнято. Нормативно-правовий акт передбачає продовження дії зменшених ставок на майже три місяці.

Тим не менш, до 25 травня при митному оформленні можна уникнути штрафних санкцій за порушення термінів ввозу у режимах тимчасового ввезення та транзиту. Достатньо лише добровільно сплатити державі 8500 грн.

Чи вигідно розмитнювати авто за повними ставками?

Навіть якщо розмитнювати автівки за повними ставками акцизного податку, це буде значно вигідніше, ніж до прийняття змін до податкового законодавства. Так, раніше можна було легалізувати лише автомобілі, що відповідають екостандарту “Євро-5”. А тепер є можливість законно ввезти транспортний засіб, вироблений до 2010 року.

Наприклад, розмитнити Volkswagen Jetta 2008 року випуску з дизельним двигуном 2.0 л, що була куплена за 1500 євро, можна менше, ніж за €2400 (зі збором до ПФУ):

Раніше такі автівки були поза законом через невідповідність екологічним стандартам. Та навіть якщо не зважати на це, вартість митного очищення була значно вищою – майже €6000.

Зауважте, що якщо попередньо було порушено митні правила, до суми розмитнення варто додати 8500 грн. Такий уніфікований штраф – тимчасове явище, яке дозволяє не нести повну відповідальність, передбачену митним законодавством.

Як уникнути черг на митниці

Автовласників, які бажають розмитнити авто, дуже багато, і можна провести не одну добу під митницею в очікуванні оформлення. Щоб допомогти водіям пришвидшити процес, компанія AtlanticExpress запустила послугу “Розмитнення автомобілів на євро номерах”.

Усі охочі мають можливість отримати безкоштовну консультацію щодо процедури розмитнення, уточнити перелік необхідних документів, дізнатись вартість митного очищення. Спеціаліст заповнює і подає декларацію на митницю, а також здійснює  запис на отримання сертифікату відповідності. Супровід відбувається до моменту реєстрації автівки в Сервісному центрі МВС.

Для початку підготовки до процедури розмитнення необхідно надати копії чи скан-копії документів:

  • інвойсу чи договору купівлі-продажу;
  • свідоцтва про реєстрацію ТЗ;
  • довідки про зняття авто з обліку в країні попередньої реєстрації;
  • паспорта громадянина України;
  • ідентифікаційного номеру.

Безпосередньо на митницю подаються оригінали названих документів, а також сам автомобіль.

Пам’ятайте, що з кінця травня, якщо не буде внесено змін до законодавства, почнуть діяти величезні штрафи за порушення правил розмитнення. Тому не треба впадати у відчай, якщо не встигли скористатися пільговим періодом. Краще потурбуватись про щонайшвидше митне оформлення зараз.


Не пропустіть