Зовсім туго: Путін продає свій лімузин

Мабуть, у російського президента Володимира Путіна стало зовсім туго з фінансами – така думка склалася у відвідувачів американського сайту Hemmings, де зазвичай продають старі автомобіл чи класу люкс.

На сайті оголошень про продаж колекційних машин Hemmings з’явився ЗІЛ-4112Р за 1,2 мільйона доларів – випущений в 2012 році прототип президентського лімузина. Тоді повідомлялося, що Володимир Путін особисто протестував машину, і вона йому не сподобалася, проте згодом ця інформація була спростована, пише news.infocar.ua.

big_105853

Чи тестував президент будь-який інший прототип, невідомо. Путін зазначав, що він «не бере участі в виборі дизайну і оснащення новинки». Представники заводу «ЗіЛ» теж спростували інформацію про те, що «Гараж особливого призначення» («ГОП») провів випробування машини, а в «ГОП» заявили, що цей автомобіль бачили, але випробувань поки не проводили.

Навесні 2013 року дизайн президентського лімузина (проект зі створення автомобілів для російської політичної еліти, (що увійшов в «Кортеж»), вибрали за допомогою інтернет-голосування. За непідтвердженими даними, Путін ознайомився з макетом і оцінив його позитивно.

ЗІЛ-4112Р був підготовлений приватною компанією «Депо-ЗіЛ», яка займається реставрацією та дооснащенням автомобілів. Машина являє собою модернізований ЗІЛ-41047. Салон і кузов були спроектовані заново, інженери використовували від оригінальної моделі лише капот і дверні ручки.

Під капотом розташований «зіловський» 7,7-літровий мотор V8, що видає 400 кінських сил. Коробка передач – п’ятиступінчастий «автомат», спеціально розроблений для цієї моделі американською фірмою Allison. Споряджена маса машини – 3800 кілограмів.

У список оснащення входять ABS, система стабілізації, клімат-контроль, віконні шторки і кришка багажника з електроприводом, бар, холодильник, а також перегородка між водієм і пасажиром з вмонтованим екраном, на який виводиться зображення з зовнішніх відеокамер. Крім того, на лобовому склі розташований дисплей, що дублює показники приладів.

Пробіг ЗІЛ-4112Р становить всього 143 кілометри. Зазначена ціна не є остаточною. В оголошенні вказаний російський мобільний номер, місце огляду – Москва. У 2014 році журнал Forbes зняв про лімузин відеосюжет, судячи з якого, машина перебувала в одному з цехів «ЗІЛа».

У грудні 2015 року голова Мінпромторгу Денис Мантуров повідомив, що перша публічна демонстрація машин проекту «Кортеж» відбудеться в травні 2018 року на інавгурації президента. За словами міністра, перший дослідний зразок повинні були завершити в січні, однак його не показуватимуть громадськості заради «збереження інтриги».


Не пропустіть