На український авторинок ринули «потопельники» і биті машини з Грузії

Український авторинок заполонили старі автомобілі з Грузії. Як з’ясували журналісти «Фрази», спокусившись дешевизною, українці ризикують придбати «потопельника» або авто, що побувало в серйозному ДТП, пише autotheme.info.

Більшість іномарок, що продаються в Грузії, потрапляють туди з США по особливому безподатковому режиму, за рахунок чого, запевняють продавці, ціни на 35-40% нижче, ніж на б / у авто в Польщі, Німеччині чи Литві.

«Продавці з грузинських авторинків оптом купують машини на американських аукціонах і потім перепродують. Ми ж допомагаємо вибрати авто, привезти його в Україну і розмитнити за пільговою ставкою», – говорять в одній з компаній-посередників.

Експерт-траблшутер Сергій Креймер підтвердив, що такі машини обійдуться дешевше, так як відсутня «проміжна» митниця в Грузії – вони авто не розмитнюють. В Україну масово везуть Subaru Outback і Volkswagen Passat.

«Моєму знайомому Passat 2012 року обійшовся в $ 7800, Outback – в $ 9000.. Вони були після невеликих аварій, але з уже зробленим кузовним ремонтом. У Німеччині такий Outback коштував би від 16 тис. євро, а Passat – 11-20 тис. євро. У машин з Грузії, як правило, розблоковані електронні блоки управління, і вони проходять перевірку на Євро-5. Пробіг там в середньому 40-60 тис. км проти 150-200 тис. км в машинах з Європи», – сказав Креймер.

Він звертає увагу, що, як правило, «американці» – машини биті або після невеликих повеней – «Потопельники». Так що навіть після ремонту, який роблять продавці, впевненості, що збоїв в роботі її електроніки та основних вузлів не відбудеться, немає.

Глава Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко додає, що не всі авто продаються «прямо з США». Багато таких, на яких після США ще поїздили і в Грузії, а тепер від них позбавляються. «Не можна огульно говорити, що всі б / у авто з Грузії мають «погане» минуле, але якщо їх продають дешево, потрібно розуміти, що підстави для цього є. Тому часто має сенс безпосередньо шукати машини на аукціонах в США. У таких випадках точно буде гарантія, що ви дізнаєтеся всю історію машини, і у неї не буде скручений пробіг», – говорить Назаренко.

Тим часом на великих українських авторинках припливу «грузинів» ще не відчули. Там кажуть, що активно продаються нерозмитнені «іноземці» з річним ввезенням, а ось на авто з українською реєстрацією ціни падають. Продавці чекають серпня, коли можна буде продавати авто, завезені з Європи за пільговими акцизам.

«Найактивніше йде торгівля нерозмитненими машинами з Польщі, які приганяють за схемою« на рік». Наприклад, людина привезла універсал Opel Astra 2005 роки за $ 1650. Машина в чудовому стані, і покупець говорив, що через рік він продасть її на запчастини і поверне собі ці гроші. Є якийсь шлях ввезення машин з Молдови: авто приганяють сюди, вишукують можливість дев’ять днів його не розмитнювати, а потім знову їдуть до Молдови і знову переганяють в Україну, вже отримуючи можливість їздити рік.

Машину здають на металобрухт і знову купують таку ж. Це машини до 2005 року випуску, як правило «німці», ціни на них адекватні – $ 1300-1800. Покупцям це вигідно, хоча і є ризик бути серйозно оштрафованим. Але на ділі ніяких облав поліція не влаштовує. Нерозмитнені машини, ввезені за схемою «на рік», витісняють авто з українською реєстрацією, через що ціни на них падають – на $ 100-200», – говорить регіональний представник avtobazar.ua в Івано-Франківську Марія Даниленко.

Вона додає, що скоро може додатися ще один значимий фактор. «Справа в тому, що скоро (з 1 серпня) пройде рік як вступив в силу закон про пільгове ввезення б / у автомобілів. Після цього їх можна буде продавати. І багато людей з великою надією чекають цього моменту, щоб продати автомобілі», – сказала Даниленко.


Не пропустіть