Нова загроза: Росія передає вітання українським автовласникам

Ціни на бензин в Україні визначають білоруські НПЗ, які контролюються російським капіталом. Про це завив екс-нардеп Роман Безсмертний під час візиту до Івано-Франківська, пише etcetera.media.

За словами політика, залежність від імпорту бензину загрожує національній безпеці України. Крім того, уряд не може впливати на рівень цін.

Роман Безсмертний, віце-прем’єр-міністр України (2005), посол України в Білорусі (2010-2011), нардеп чотирьох скликань:

«Уряд повинен піти на екстрені заходи для врегулювання ситуації із зростанням цін на паливо. Крім того, зробити все можливе, щоб мінімізувати вплив Росії на ринок енергоносіїв в Україні.»

Роман Безсмертний зазначив, що необхідність імпортувати бензин з Білорусі пов’язана з зупинкою нафтопереробних заводів в Україні. За його словами, з шести НПЗ сьогодні працює тільки один (в Кременчуці.- ред.), і то на 20%.

У 1990 році Україна виробляла близько 50 млн тонн нафтопродуктів на рік. Вони складали одну з головних статей експорту республіки нарівні з металом і обладнанням.

Зараз обсяг нафтопереробки впав до 2 млн тонн. Україна забезпечує себе дизельним паливом на 10-11%, а бензином – на 28%.

До речі, бензин в Україні коштує в 1,5 рази дорожче, ніж в більшості штатів США, де за літр якісного палива просять 18-20, максимум 26 гривень.


Не пропустіть