Євробляхам перебивають номери і продають

В Україні набирає обертів схема з «двійниками».

Власники автомобілів на іноземній реєстрації почали посилено позбуватись від своїх залізних коней. Причому, часом в хід йдуть відверто нелегальні схеми. Доходить до того, що євробляхи маскують і продають під виглядом розмитнених.

Як повідомляють експерти auto.ria.com, на український ринок повернулося таке забуте явище, як «двійники»: коли на нерозмитнене авто виготовляють і ставлять такі ж номери, як на аналогічній легально зареєстрованій в Україні машині. Ділки можуть навіть виготовити свідоцтво про реєстрацію, – спеціальне друковане обладнання у шахраїв поліція вже знаходила. В окремих випадках перебивають і номера кузова. Візуально виявити підробку дуже складно.

Протягом дії пільгового періоду розмитнення, було легалізовано і поставлено на облік близько 140 тис. євроблях. Ще частина таких машин водії перестали експлуатувати (ховають в гаражі, кидають на дорогах), частина вивезли за кордон. Але так чи інакше, за даними експертів, в країні на іноземних номерах все ще знаходиться не менше 350 тис. автомобілів.

«Є дані, що в одній з не найбільших і навіть не прикордонних областей з початку року поліція виявила 80 автомобілів-двійників. І мова лише про задокументовані факти. Не виключено, що частина водіїв євроблях або свідомо приймає рішення про таку сумнівну «легалізацію», або ж стає жертвами зловмисників», – розповіли в AUTO.RIA.

Експерти настійно рекомендують оформляти покупку авто виключно в сервісних центрах МВС, після перевірки транспортного засобу фахівцями експертної служби. Це допоможе виявити «перебиті» авто з підробленими техпаспортами. Важливо тверезо дивитися на вартість виставленого на продаж авто. Якщо ціна явно нижче ринкової, варто насторожитися. Також непрямою ознакою шахраїв може бути зазначена в оголошенні приписка, що «авто не знімається з обліку», «продаж тільки за дорученням», а також будь-які спроби уникнути процедури переоформлення машини в сервісних центрах МВС.

Такі автомобілі не тільки складно продати, а й в принципі експлуатувати, кажуть експерти. Особливо, коли почне працювати система автоматичної фіксації порушень ПДР. Тоді є цілком реальні шанси заробити ст. 290 Кримінального кодексу, в якій за знищення, підробку або заміну номерів вузлів транспортного засобу загрожує відповідальність від штрафу в 2 550 грн. до обмеження волі до 3 років.

До того ж, є ще ст. 358 за підробку документів або їх використання. За липовий техпаспорт світить вже більш серйозні санкції: від штрафу в 17 тис. грн. до обмеження волі на 2 роки. Навіть якщо покупець не підозрював, що придбав «двійника», поліцію ще потрібно буде переконати у відсутності шахрайських намірів, і що номерні знаки перебивав не водій. Не кажучи вже про те, що на час слідства машину вилучать. У кращому випадку, доведеться сплатити 255 грн. штрафу за їзду на перебитій авто.

Джерело ubr.ua

Не пропустіть