Як розмитнити авто і не переплатити – поради для автолюбителів

З кінця 2018 року в Україні діють нові правила розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією. Здавалося б, вони повинні полегшити життя українським автолюбителям. Однак, не все так просто. Бувають випадки, коли за ввезення «євроблях» доводиться на митниці переплачувати. Журналісти ictv.ua з’ясували як розмитнити авто і не переплатити.

Як приклад журналісти наводять випадок Юрія та Ірини Андріївих. Вони купили в Литві вживаний автомобіль за 4 800 євро. При перетині українського кордону заплатили податки в розмірі 60 000 грн, і думали, що на цьому все для них закінчилося.

Виявилося, що все тільки починається. Митники нарахували їм ще 9 300 євро податків. У Андріївих була купча на автомобіль, де вказувалася його ціна (машину використовували довгий час в якості таксі, тому ціна нижча за ринкову). Митники звірились з каталогом, і оцінили машину значно дорожче.

Юрій Андріїв замовив незалежну експертну оцінку (а це теж гроші), по якій його автомобіль оцінили в 7 400 євро. Але ця сума теж не підійшла митникам.

Як визначити митну вартість?

На митниці потрібно пред’явити купчу або рахунок-фактуру з юрособою. Вартість кожного автомобіля визначається індивідуально. Митники користуються європейськими каталогами.

Чому митниця збільшує оціночну вартість?

Митники згодні з тим, що купча – це головний документ, який повинен подаватися при митному оформленні автомобіля на єврономерах. Також вартість авто може підтвердити декларація країни відправлення авто або платіжні квитанції.

Митники запевняють, що декларант може протягом 80 днів оскаржити оціночну вартість авто. Бувають, хоча і не часто, випадки, коли митна вартість коригується.

Як оскаржити рішення митниці?

Перш за все, для цього потрібно отримати рішення про коригування митної вартості автомобіля. Там вказано, чому інспектор вирішив збільшити вартість. Правда, митники дуже неохоче розлучаються з такими документами.

Отримавши рішення про коригування митної вартості автомобіля, потрібно готувати позовну заяву в суд.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть