Найгіршу в Україні дорогу ремонтують за унікальною технологією

На частині автодороги Кропивницький-Миколаїв підрядники провели холодну регенерацію. Це технологія, що відновлює та посилює основу дороги, а в її основі – використання старих матеріалів дорожнього одягу. Вже багато років її використовують провідні будівельні компанії США та Європи, а тепер активно застосовує і Україна.

Про це повідомили Укравтодорі.

Якщо детальніше, то спеціальна машина переробляє існуючі дефектні шари дорожнього одягу на нові міцні та однорідні. Спочатку поверхню фрезують, отримуючи органічно-мінеральну суміш із зфрезерованого асфальтобетону та щебеневих матеріалів основи, додають до неї одночасно в’яжучі компоненти ( бітумна емульсія і цемент) та розподіляють рівномірним шаром. Далі – заключне ущільнення дорожніми котками.

В результаті цих маніпуляцій отримуємо міцний конструктивний шар дорожнього одягу з покращеними фізико-механічними характеристиками. Так дорога готова витримувати більші навантаження, а ніж на які була розрахована при будівництві.

На разі на дорозі Н-14 працює два підрядники і обидва застосовують холодний ресайклінг при ремонті, як і передбачено в проекті.

Нагадаємо, автошлях Н 14 перебуває в аварiйному станi. Дорога проходить територією Кіровоградської та Миколаївської областей.


Не пропустіть