Пройти техогляд авто можна буде на СТО?

Що принесуть водіям нові правила технічного огляду авто в ефірі 24 каналу розповіла аналітик ГО “Український центр європейської політики” Ольга Кулик.

За її словами, країни ЄС мають кілька моделей організації технічних оглядів. Наприклад, вони можуть бути централізованими – такими, що здійснює державний орган, чи децентралізованими. Зокрема, спеціальні пункти технічного огляду.

На думку Ольги Кулик, Україні варто побудувати свою модель – на досвіді кращих світових практик з урахуванням українських реалій та можливостей.

“Як на мене, послуги з перевірок придатності ТЗ мають продовжувати бути ринком. Такий ринок має діяти на нормальних конкурентних засадах. Послуги з перевірки мають надавати акредитовані суб’єкти господарювання. Такі суб’єкти господарювання повинні мати можливість самостійно встановлювати ціни на такі послуги”, – пояснила експерт.

За її словами, досвід держав-членів ЄС показав, що запровадження в державі таких постулатів роботи не вплинуло на якість технічної перевірки.

“Разом з тим, в результаті створення відкритих ринків, споживачі таких послуг отримали переваги, як в зниженні вартості перевірок, так і зменшенні часу, який необхідний для проведення періодичної технічної перевірки”, – додала Ольга Кулик.


Не пропустіть