Україна отримає сотні надсучасних машин швидкої допомоги: перші подробиці

Машини закуплені за особистим рішенням Ріната Ахметова

В Україні до кінця року надійде 200 машин, оснащених сучасною медичною технікою, які будуть працювати по всій країні.

При цьому основні причини для виклику лікарів на Донбасі – інсульти або інфаркти. За словами медиків, чим краще обладнаний автомобіль, тим більше шансів довести потерпілого до лікарні живим.

“Ось рух машини третин бригади, вони прямують в травматологію. Рух п’ятої”, – показали роботу бригади фельдшерів в Слов’янську.

Диспетчер на моніторі відстежує шлях машин. За день на станції швидкої допомоги Слов’янська приймають до 130 викликів, майже 50 тисяч в рік.

“Загальна чисельність населення – більше 200 тисяч осіб. Графік інтенсивної роботи на швидкої медичної допомоги, ми працюємо цілодобово”, – пояснив Валерій Зуйко, головний лікар Слов’янської станції швидкої допомоги.

Лікарі саме цієї станції першими зіткнулися з війною. Медики майже три місяці працювали в екстремальних умовах – під обстрілами. Однак і зараз викликів не менше. Кожен третій пацієнт “швидкої” – з інфарктом або інсультом, коли одними ліками не обійтися.

“Надійшов виклик про те, що на тролейбусній зупинці людина лежить без свідомості. Ми почали проводити серцево-легеневу реанімацію. Ми повернули людину до життя. Звичайно, без техніки, без гарної, якісної техніки – ніяк”, – розповіла фельдшер Ганна Сушкіна.

Також нові машини поповнили і автопарк швидкої допомоги в Києві – автомобілі, які називають палатою інтенсивної терапії на колесах швидкої категорії “Б”.

“Навантажувальна здатна рухатися поперечно, навіть під кутом поперечним. Відмінно!” – заявили медики “швидкої”.

Кожна деталь цієї машини продумана до дрібниць, щоб полегшити, в першу чергу, роботу бригади медиків.

“Маленький ліфт, незручні сходи, що завгодно – то ноші ці складаються в крісло”, – кажуть лікарі.

200 “швидких” для всіх обласних центрів країни були закуплені за кошти і за особистим рішенням Ріната Ахметова, засновника благодійного фонду у відповідь на ініціативу президента України Володимира Зеленського.

“Останнє оновлення автопарку у нас було в 2016 році. Тобто, вже 3-4 роки ми не отримували жодного автомобіля, і тому дуже важливо, що така перша ластівка, перша машинка приїжджає в Донецьку область!” – заявив він.

Перша партія машин – вже на місцях дислокації. Переважно це маленькі міста і сільські громади.

“Я думаю, що проект Фонду Ріната Ахметова актуальний, як не в будь-який інший час. Я більше ніж упевнений, що цей автомобіль, врятує ще не одне людське життя”, – впевнений Валерій Зуйко, головлікар Слов’янської станції швидкої допомоги.

200 машин швидкої допомоги в усі регіони країни доставлять до кінця 2019 року. Тільки за рік своєї роботи вони врятують мільйон життів.

Нагадаємо, раніше новини “Сьогодні” писали про те, що Фонд Ріната Ахметова працює на благо українців вже 14 років. Гуманітарний штаб Ріната Ахметова – найбільша програма Фонду, став порятунком для мільйонів жителів Донбасу, які опинилися сам на сам з бідою – збройним конфліктом на сході України.


Не пропустіть