Юрист розповів, чого очікувати від позачергового скликання Ради з приводу «євроблях»

Адвокат Богдан Хмельницький розповів виданню «Вибір» про позачергове скликання Ради з приводу «євроблях».

Президент України Володимир Зеленський оголосив про позачергове скликання Верховної Ради. Розглядатимуть президентський законопроект щодо продовження пільгового періоду для розмитнення автомобілів на іноземних номерах.

Як зазначив заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка, рішення сприятиме «поліпшенню дотримання прав людини та посилення боротьби з корупцією».

29 липня у ВР був зареєстрований президентський законопроект №10462 “Про відтермінування застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митру територію України”, який пропонує продовжити пільговий період ще на півроку.

Пільговий період щодо обігу та розмитнення «євроблях», який діє на сьогодні, завершується 22 серпня 2019 року.

Як заявили в Офісі Президента, питання щодо розмитнення іноземних авто «потребують додаткового комплексного вирішення з урахуванням позицій усіх верств населення, експертного середовища» тощо.

Тим часом, експертне середовище сходиться на думці, що ухвалені “закони Южаніної” таки потребують доопрацювання, оскільки не до кінця враховують інтереси всіх учасників авторинку.

Правозахисник та адвокат Богдан Хмельницький:

«Щоб зробити ціни на розмитнення євромотлоху справді народними – потрібно легалізувати «автозвалище Європи» (не виключено, що за європейські ж гроші). І обов’язково привести це до балансу з ринком нових авто – дати йому знайти свого покупця, а не «піти по світу», обваливши ціни.

Щоб, навпаки, кордон для б/у автомобілів ефективно й безболісно закрили – потрібні такі дієві механізми, за якими кожен українець зможе собі дозволити авто по кишені, але вже на нашому внутрішньому ринку.

І ще одна проблема, яка не залежить від країни реєстрації: змусити і дорогі, і дешеві машини однаково чемно поводитися на дорогах без можливості втекти від відповідальності», – каже експерт.


Не пропустіть