Український автопром потребує допомоги держави

Вітчизняний автопром переживає важкий період, але в перспективі може стати одним із драйверів економічного розвитку – вважають в «Богдан Моторс», автомобілебудівному підприємстві України. Експерти Avto.pro, онлайн-майданчика з продажу автомобільних товарів, розповіли, що автомобілі і запчастини вітчизняного виробництва допоможуть у створенні нових робочих місць і залучення інвестицій.

За словами Віталія Старосуда, гендиректора автомобільної компанії «Богдан Моторс», за останні десять років рішення уряду фактично знищили вітчизняний автопром. Якщо в 2008 році з українських конвеєрів сходило 401 599 одиниць транспорту, то за 2017 рік випустили 7297 одиниць. В 2019 зрушення лише намічаються. Старосуда впевнений, що ситуацію зможе виправити:
Введення програм державної підтримки;
Зменшення податків на виробництво певних видів транспорту;
Розвиток виробничої інфраструктури.

Хорошим прикладом є Білорусь. Незважаючи на те, що білоруські автомобілі поступаються українським як, їх більше, а коштують вони дешевше. Різниця в якості обумовлена ​​впровадженням європейських стандартів в конвеєрне виробництво України. Проте білоруський автопром отримує дотації з бюджету, що дозволяє йому нарощувати обсяги виробництва і знижувати вартість транспорту.

Нагадуємо, що Запорізький автомобілебудівний завод проходить процедуру санації. Підприємство виведуть з банкрутства, однак його виробнича діяльність майже зупинилася. «Богдан Моторс» виконує невеликі, але цікаві замовлення. Наприклад: електровантажівка для Banke Electromotive, 12-метрові кузова для французького Bluebus, модель Богдан А70100 для експорту в Польщу. ЗАЗ і корпорація «Богдан» разом можуть випускати до 550 тисяч одиниць транспорту щорічно.

Незважаючи на критичну ситуацію, український автопром ще може перейти в фазу активного розвитку, вважають експерти. Вони згодні з думкою гендиректора «Богдан Моторс» – автомобільні підприємства і заводи України знаходяться в занепаді. Без фінансового «поштовху» і подальшої підтримки вони не зможуть вийти на ринок. Експерти впевнені, що для розвитку галузі саме держава повинна звернути увагу на вітчизняний автопром.

Джерело golos.ua

Не пропустіть