Українські АЗС масово штрафують: що відбувається

Не так давно президент України Володимир Зеленський пригрозив власникам нелегальних АЗС кримінальною відповідальністю. За даними Нафтогазової асоціації України, у нинішньому році бюджети всіх рівнів недоотримають від тіньового паливного бізнесу більше 10 млрд гривень. Щоб розібратися з цією проблемою, Державна фіскальна служба запустила перевірку з метою викрити і покарати власників автозаправних станцій, які займаються незаконною діяльністю.

У ході першої перевірки, яку провело Управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС, було встановлено, що сім АЗС у місті Нова Каховка, смт Нова Маячка і в селі Раденськ порушували вимоги закону про здійснення роздрібної торгівлі пальним без наявності відповідної ліцензії. До цих суб’єктів господарювання було застосовано фінансові санкції на суму 1,75 млн грн.

В Україні штраф за роздрібну торгівлю без ліцензій становить 250 тис. грн, за зберігання або торгівлю паливом на незареєстрованому в СЕАРТ акцизному складі — 1 млн грн, а за повторне порушення — 2 млн грн. Крім того, ці порушення дають законну підстава для конфіскації палива та обладнання.

Раніше у Нафтогазовій Асоціації України (НАУ) з’ясували, що в цілому по країні без ліцензії працюють 780 АЗС. Їх обіцяють перевірити та виписати відповідні штрафи.

Джерело today.ua

Не пропустіть