У мережі показали фото американського “Запорожця”, про який ніхто не знав (Фото)

Найдоступнішим для радянського громадянина автомобілем, був «Запорожець». Його основними особливостями були невисока вартість і мотор в багажнику. Мало хто знає, але у такої країни як США, теж був свій «Запорожець» – задньомоторний Chevrolet Corvair. Машина створена в 1959 році. Про це пише видання «авто24».

Інженери компанії General Motors зробили Chevrolet Corvair із заднім розташуванням силового агрегату, та ще з мотором повітряного охолодження. Довжина автомобіля складала всього 4,5 метра.

Правда, двигун був великим, шестициліндровим з двома карбюраторами, об’ємом 2,3 – 2,7 л і потужністю 80 – 180 к.с.

General Motors намагалося залучити покупців, пропонуючи цілу колекцію кузовів: седан, кабріолет, купе, універсал, фургон. Але задньомоторна компоновка дала свої переваги, в першу чергу в плані здешевлення.

При цьому машина за американськими мірками вважалася бюджетною. Наприклад, в седані навіть обігрівач пропонувався за додаткову плату. У радянських “Запорожцях” в комплекті було все обладнання: і автономний обігрівач, і опускні скла, і поворотні кватирки, і навіть комплект інструмента.

Загалом, “Корвайр” виявився досить успішним. У рік продавалося по 200 тис. автомобілів. Американський «Запорожець» сходив з конвеєра протягом 9 років. За цей час за різними даними склав 1,7 – 2,0 мільйона. І якби не один юрист, продажу «народного автомобіля» могли б бути ще вищими.

У 1965 р якийсь громадський активіст опублікував книгу про споживчі недоліки американських машин. В якості одного з прикладів неякісного автомобіля автор використовував як раз Chevrolet Corvair. Було оголошено, що через свою конструкції “Корвайр” небезпечний. Як прийнято в Америці, одразу ж розгорівся скандал.

Не дивлячись на це, модель продовжували випускати ще чотири роки. Однак, в 1971 році урядова організація провела порівняльні тести і офіційно оголосила Corvair відповідним по поведінці конкурентам інших виробників. Але, задньомоторний автомобіль вже зняли з виробництва. І було пізно, американський «Запорожець» вже “помер”. А жаль.

Джерело auto.24tv.ua

Не пропустіть