Українська школярка здійснила прорив в автомобільній галузі

Розробка юної українки допоможе вберегти дітей та тварин від задухи в авто.

Про це повідомляє MMR з посиланням на ДІФКУ.

Вперше в Україні школярка отримала державний грант в пів мільйона гривень на власний винахід. Учениця Малої академії наук Анастасія Кононенко стала наймолодшою переможницею конкурсу підтримки винаходів від ДІФКУ.

Розробка школярки – спеціальний пристрій, що автоматично вмикає клімат-контроль всередині зачиненого авто. Він покликаний врятувати в першу чергу дітей та тварин, які опинилися в замкненому просторі. У США, за даними неурядової організації Forget Me Not, за період з 1998 по 2012 рік в розпечених автівках загинуло 532 дитини. Найбільше таких смертельних випадків в жарких країнах – Італії, Іспанії, Ізраїлі. В сонячну погоду температура в машині зростає зі швидкістю більше 1 градусу за хвилину. Основа приладу – датчики температури, руху, звуку та мікроконтролер. Коли датчик температури спрацьовує, то подає сигнал до мікроконтролера, що автоматично заводить двигун та вмикає клімат-контроль в салоні автівки. Винахідниця мріє, щоб її розробкою користувались не просто бажаючі, а й безпосередньо встановлювали в авто ще на заводі.

Отриманий грант Анастасія може витратити на розробку бізнес-моделі, підготовку презентаційних матеріалів, лабораторне тестування винаходу, підготовку патенту тощо.

Грант від держави допоможе Анастасії допрацювати проект та взяти участь у другому етапі конкурсу. Він передбачає створення юридичної особи та залучення до 2 млн. грн. від Оператора Фонду підтримки винаходів, пропорційно внесеним коштам іншими учасниками нової юридичної особи.


Не пропустіть