Вітчизняні машинобудівники звернулися до президента (Фото)

Звернення з 230 підписами передано Федерацією роботодавців України в Офіс Президента України. Збір підписів, який почала ФРУ, триває.

У зверненні наголошується, що реалізація зазначеної програми всього за 2 роки дозволила:

створити 5000 додаткових робочих місць в сільськогосподарському машинобудуванні і суміжних секторах;
збільшити частку українських машинобудівників на внутрішньому ринку сільськогосподарської техніки з 15% до 30%;
багаторазово збільшити номенклатуру продукції;
закласти основу для технічного оновлення селянських господарств.

Щоб відповідати встановленим вимогам до участі в програмі, українські виробники власними силами модернізували виробництва без будь-якої державної допомоги на технологічні інновації, як це практикується в європейських країнах, для збільшення якості і технічних переваг вітчизняної продукції.

В умовах гострої конкурентної боротьби з компаніями інших країн, які мають доступ до дешевих кредитів і користуються різними стимулами і фінансовою підтримкою своїх держав, механізм часткової компенсації вартості став для вітчизняних машинобудівників чи не єдиною можливістю завоювати своє місце на внутрішньому ринку України.

Однак, незважаючи на те, що Бюджетним кодексом України до 2021 року передбачена державна підтримка на придбання аграріями вітчизняної сільгосптехніки, що зумовило інвестиційні плани і машинобудівників, і аграріїв, в проекті бюджету на 2020 рік програму компенсації скасовано.

Згортання програми часткової компенсації вартості техніки і обладнання для АПК ускладнить реалізацію амбітних планів України щодо збільшення виробництва зерна до 100 млн.т. через гальмування нарощування виробничих потужностей сільгосптоваровиробників і знищить цілий сектор машинобудування, який забезпечує:

зменшення залежності від іноземних поставок техніки і обладнання, скорочення негативного сальдо платіжного балансу,
збільшення доданої вартості, кількості та якості робочих місць (в тому числі в суміжних галузях економіки),
зростання надходжень до бюджетів різних рівнів.

«Машинобудівники і аграрії просять Президента взяти під особистий контроль передбачений Указом №713/2019 питання виділення бюджетних асигнувань« на здійснення заходів, спрямованих на стимулювання економічного зростання», важливе місце серед яких повинна зайняти програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки і обладнання вітчизняного виробництва, яка за підсумками 2017-2018 років довела свою економічну і соціальну ефективність»- йдеться в повідомленні.


Не пропустіть