Юристи зробили важливе оголошення водіям авто на єврономерах

Поки чутки про відстрочку штрафів поширювалися, юристи помітили деякі особливості чинного законодавства. Виявилося, що митники все ж мають право штрафувати водіїв автомобілів на єврономерах з простроченими термінами перебування в країні, але лише на кордоні.

Як повідомляють юристи організації «Дорожній адвокат», деякі водії спробували вивезти свої автомобілі за кордон і отримали протоколи на митних пунктах. Виявилося, що штрафні санкції скасували щодо деякої категорії осіб.

Відстрочка діє «тільки за умови здійснення митного оформлення автомобілів для їх вільного обігу на митній території України, тобто при розмитненні (Закон від 12.09.2019 №73-IX)».

В інших випадках, якщо автомобіль не розмитнений, а вивозиться за межі митної території України, штрафи застосовуються за новими ставками. Зокрема, перевищення терміну тимчасового ввезення або транзиту більш ніж на тридцять діб, а так само втрата цих автомобілів, в даний час передбачає штраф 170 000 або конфіскацію авто (ч.6 ст.481 та ч.6 ст.470 Митного кодексу).

«Зараз при перетині кордону митниця масово виписує протоколи на «євробляхи», які ввозилися в режимі «транзит» і які громадяни вивозять «назад» за кордон. Протокол виписується на підставі ч.6 ст.470 Митного кодексу, автомобіль тимчасово вилучається.

Розгляд справи здійснюється судом. До розгляду справи судом автомобілі залишаються на спеціальних майданчиках митниці, призначених для зберігання конфіскованих товарів. У жовтні так звані майданчики митниць справдилися автомобілями, що ввозяться в режимі «Транзит», вилучених при спробі їх вивезення «назад» за кордон. Справи передані до суду», – пишуть адвокати.

Такий юридичний нюанс фактично позбавляє власників «транзитних євроблях» можливості безкоштовно вивезти ці автомобілі за межі України. Вони будуть змушені їх розмитнити. В іншому випадку або штраф 170 тис. або, конфіскація автомобіля.

Джерело autonews.ua

Не пропустіть