Як знизити смертність на дорогах: досвід Швеції

Проблема безпеки на українських дорогах – одна з найактуальніших.

У Швеції – один із найнижчих показників смертності внаслідок ДТП у світі. На 100 000 чоловік – 2,8 загиблих. За останні 70 років шведам вдалося значно підвищити безпеку дорожнього руху. Цей шлях не був легким.

Про це повідомляє офіційна сторінка Центру організації дорожнього руху в Facebook.

У 1950-х – 70-х роках смертність від аварій у Швеції зросла більше, ніж удвічі. Тоді в країні спостерігався автомобільний бум, рух був лівостороннім, водночас більшість авто були з лівим кермом, тож керувати ними було досить складно і небезпечно, бо кут огляду був значно звуженим.

Але 3 вересня 1967 року шведський уряд ухвалив  рішення, яке змінило ситуацію на дорогах. Швеція перейшла на правосторонній рух. За один день у країні повністю оновили транспортну інфраструктуру, замінили 360 тисяч дорожніх знаків.

Крім цього своєрідну революцію у сфері дорожнього руху здійснив шведський автовиробник Volvo, створивши триточковий ремінь безпеки. Пізніше Volvo відмовився від патенту на нього, аби будь-який автовиробник міг використовувати цей винахід. Завдяки цьому рішенню в світі вдалося врятувати понад мільйон життів.

Окрім згаданих заходів у Швеції запровадили жорсткі обмеження швидкості, посилили відповідальність за її перевищення та керування у нетверезому стані. На дорогах також відокремили смуги руху для пішоходів та велосипедистів.

Як наслідок – із 1970-го до 2015-го року смертність на шведських дорогах зменшилась майже уп’ятеро. Це при тому, що кількість автомобілів у країні за цей період зросла вдвічі. Звісно, велику роль зіграло те, що Швеція – одна із найзаможніших країн світу, яка вкладає великі кошти в дорожню інфраструктуру.

Тепер у шведського уряду дуже амбітна мета – повна відсутність смертей на дорогах. Сподіваємося, їм це вдасться. Тим часом у Швеції дійсно є чому повчитися.


Не пропустіть