Таксистів чекають нові штрафи: кого і за що каратимуть

Депутати підтримали у другому читанні законопроект № 1150, який передбачає штраф за порушення правил перевезення дітей. Якщо дитина буде їхати у таксі без автокрісла, то штрафуватимуть водія, а не батьків.

За словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, саме водій має забезпечити фактичне дотримання правил перевезення дітей, передає Громадське.

Наразі українські служби таксі не готові до подібного закону. Знайти авто із автокріслом досить складно, та й в разі успіху вартість поїздки може зрости в декілька разів. Служби ж рекомендують водіям просто відмовлятись від поїздок з дітьми, аби не порушувати закон. Втім, представники Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge» запевняють — в Європейських країнах ті ж сервіси, які є на українському ринку передбачають автівки з автокріслами. А оскільки попит породжує пропозицію варто почекати, поки подібна послуга з’явиться і в Україні. Та поки відбудеться стадія «прийняття» закону таксистами, їздити ними з дітьми можна лише з власним автокріслом. До того ж доведеться набратись вправності швидко його фіксувати та знімати.

Якщо ви не маєте свого авто, або ж виїжджаєте з дитиною досить рідко та не готові купляти автокрісло, може стати в нагоді послуга оренди крісел.

«Автокрісла дитина не зношує. Вони міняються за розміром, і через рік чи два дитина з нього виростає. Куди його потім подіти? Люди здають в оренду, дарують або продають. Можна дуже добре зекономити, якщо взяти крісло в оренду. Дуже багато крісел в оренді від 200 гривень на місяць», – зазначає голова Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді «Traffic Challenge» Ольга Дробишева.

Як буде насправді – залишається здогадуватися.


Не пропустіть