Декларування автомобіля: що потрібно знати українцям

Національне агентство з питань запобігання корупції висвітлило питання щодо заповнення електронних декларацій.

Вартість придбаного за межами України транспортного засобу, щодо набуття у власність якого суб’єкт декларування повинен подати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, має зазначатися без урахування витрат зі справляння податків, зборів та інших обов’язкових платежів, пов’язаних із ввезенням такого транспортного засобу на митну територію України та його держреєстрацією. Відповідне роз’яснення надало Національне агентство з питань запобігання корупції.

«Придбання суб’єктом декларування транспортного засобу за межами України, що підтверджується відповідними документами, без державної реєстрації такого транспортного засобу вважається «придбанням майна» в розумінні частини другої статті 52 Закону «Про запобігання корупції», – повідомив керівник Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя НАЗК Ігор Степанов. – Суб’єкт декларування повинен подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у разі придбання ним транспортного засобу за межами України, вартість якого перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, протягом 10 днів з моменту набуття права власності за договором». Зауважимо, що розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися в модулі “Довідники” ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

У НАЗК зауважили: якщо при здійсненні суб’єктом декларування реєстрації транспортного засобу або його митному оформленні (зокрема, сплаті ввізного мита, акцизного податку чи податку на додану вартість) суб’єкт декларування у звітному періоді здійснив видаток, що перевищує встановлений поріг декларування (50 прожиткових мінімумів), то такий видаток повинен бути відображений у розділі «Видатки та правочини» декларації. З 1 січня 2020 року в такому випадку необхідно буде подавати також повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Джерело ЛІГА.Закон

Не пропустіть