В Україні різко збільшується кількість зарядних станцій для електрокарів

В Україні зарядна інфраструктура для авто розвивається симетрично до попиту на електромобілі — щодня встановлюється 10−20 станцій для зарядки.

Про це заявила експертка транспортних інновацій в Офісі реформ при Мінінфраструктури Марина Китіна, передає Depo.ua.

Повідомляється, що за 8 місяців 2019 року українці придбали 4791 електромобіль – це у півтора рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. А ще на початку року в Україні було зареєстровано 11 217 авто.

Журналісти запитали, де Марина Китіна заряджала свій електромобіль під час подорожі і наскільки це було зручно.

«Ми намагалися користуватися лише швидкісними зарядками, але, звичайно, вони не завжди були на маршруті. Планували перекуси та відпочинок, коли доводилося користуватися повільними зарядками. Двічі ми навіть зупинялися на нічліг у готелі, заряджаючи авто від розетки. Нам ніколи не відмовляли. За цей час кількість і якість електрозарядок значно збільшилася, тому на подібну подорож зараз вистачило б два дні. Головні автомагістралі покриті якісними швидкісними зарядками. Торік з’явилася мережа швидкісних зарядок YASNO, яка охоплює напрямки до Львова, Одеси та Полтави. Також є зарядні станції інших компаній», – пояснила вона.

Також, за її словами, дуже часто автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння блокують паркомісця, призначені для електромобілів. Так спеціальний додаток показує, що конектор вільний, але місце може бути зайняте автомобілем з ДВЗ.

«Закон мав допомогти власникам електромобілів. Можна викликати поліцію, якщо власник авто з ДВЗ не хоче звільняти місце для зарядки. Це так само, як зі штрафами за паркування на місцях для інвалідів. Ми маємо близько 15 тисяч електромобілів і приблизно 4 тисячі зарядних станцій. Масових черг біля них наразі немає. Зарядна інфраструктура розвивається симетрично до попиту на електромобілі. Кожного дня в Україні встановлюється 10−20 станцій. У місті в радіусі кілометра завжди можна знайти зарядну станцію. У селах можна брати з собою зарядний пристрій, який йде у комплекті до авто та підзарядитися будь-де», – додала Марина Китіна.

Нагадаємо, ринок електрокарів в Україні продовжує зростати.


Не пропустіть