​З нового року штраф за «євробляху» – 170 000 грн

30 грудня 2019 року офіційно опублікували закон 2288 щодо відтермінування підвищених штрафів за “євробляхи”.

Документ з’явився на сайті Верховної Ради України. Закон набув чинності на наступний день після публікації – 31 грудня 2019 року.

Він передбачав відтермінування штрафів до 1 січня 2020 року, тобто діяв всього одну добу, повідомляє телеграм-канал “Адвокат права“.

Разом з тим, документ передбачає скасування шалених штрафів у 170 тисяч гривень, які були виписані власникам “євроблях” від завершення терміну дії попереднього відтермінування штрафів до 1 січня 2020 року. На кого були складені відповідні матеріали, були змушені виплатити всього 8,5 тисячі гривень, а не вищезгадану суму.

При цьому уже з перших днів нового року правоохоронці отримали формальне право штрафувати власників “євроблях” і виписувати штрафи у розмірі 170 тисяч гривень. Цим правом можуть скористатись лише митники, бо патрульні не мають доступу до відповідних баз даних. При цьому власники “євроблях” нібито можуть уникнути штрафу навіть від робітників митної служби, якщо матимуть при собі пакет відповідних документів:

договір купівлі-продажу;
документ, що підтверджує зняття з обліку автомобіля;
сертифікат відповідності;
договір з брокером.
Якщо показати митниці ці документи, розгляд справи про притягнення до відповідальності відкладається на час, необхідний для прийняття закону про Доступне Розмитнення. Однак жодним законом чи підзаконним актом така процедура не передбачена.

Отже, ті, хто ввіз автомобіль із порушенням митних правил, мають сплатити штраф:

17 тисяч гривень штрафу – за перевищення від 10 до 20 діб;
85 тисяч гривень – за перевищення від 20 до 30 діб;
170 тисяч гривень або конфіскація ТЗ – за перевищення більш ніж на 30 діб.
Щоправда, на тлі протестів “євробляхарів” Кабмін погодився поки не штрафувати їх.

На першому засіданні в новому році 14 січня уряд має розглянути два законопроєкти, яких вимагали власники авто на іноземних номерах.

Йдеться про спрощення процедури розмитнення та відтермінування штрафів ще на 180 днів. Далі ці законопроекти мають протягом місяця розглянути в Раді.


Не пропустіть