В Україні перепишуть ПДР – штрафуватимуть усіх

Новації мають поширитися на усіх учасників дорожнього руху — водіїв, пасажирів, пішоходів, велосипедистів, погоничів тварин.

Про це повідомляє Ліга.Закон.

Три депутати від правлячої більшості зареєстрували у ВРУ два законопроекти щодо використання світлоповертальних елементів. Йдеться про встановлення додаткових правил для учасників дорожнього руху, які перебувають у темний час доби на проїзній частині дороги (вулиці) поза транспортним засобом. Зазначимо, що чинне законодавство не дає прямої відповіді, що вважати світлоповертальними елементами. З пояснювальних записок до законопроектів можна зрозуміти, що їх автори вважають такими стрічки, наклейки, жилети.

Зараз Правила дорожнього руху говорять лише, що у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні виділити себе, а за можливості мати на зовнішньому одязі світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху. Також існує вимога про обладнання світлоповертачами велосипедів та гужових возів (саней).

Отже, законопроект № 2694 стосується пішоходів. Для них у Законі про дорожній рух хочуть закріпити обов’язок перетинати проїзну частину автомобільної дороги (вулиці) в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості з використанням світлоповертальних елементів (стрічка, жилет, наклейка). За порушення цього обов’язку в КпАП встановлять покарання у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі 51 грн.

Своєю чергою, законопроект № 2696 встановлює наступні обов’язки:

– для посадових осіб, які відповідають за будівництво, реконструкцію, ремонт, експлуатацію та облаштування автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, мостів, шляхопроводів, інших споруд, – працівників, які виконують такі роботи, забезпечувати спеціальними жилетами зі світлоповертальними елементами;

– для водіїв та пасажирів мотоциклів – під час руху на мотоциклі бути не просто в застебнутому мотошоломі, а в застебнутому мотошоломі зі світлоповертальними елементами;

– для усіх водіїв транспортних засобів – перебувати в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості на проїзній частині дороги (вулиці) поза межами транспортного засобу в спеціальному жилеті зі світлоповертальними елементами, а так само забезпечити виконання цієї вимоги пасажирами його транспортного засобу;

– для усіх пасажирів транспортних засобів – перебувати в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості на проїзній частині дороги (вулиці) поза межами транспортного засобу в спеціальному жилеті зі світлоповертальними елементами.

Окрім того, велосипедисти і погоничі тварин будуть зобов’язані в темний час доби чи в умовах недостатньої видимості використовувати світлоповертальні елементи (стрічки, жилети, наклейки).

Звісно ж, не обійдеться і без встановлення штрафів – їх запишуть у ст. 121 КпАП. Так, штраф за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами розростеться до штрафу за порушення правил користування ременями безпеки, мотошоломами або спеціальними жилетами зі світлоповертальними елементами. І якщо зараз за це передбачено стягнення 51 грн, то у разі ухвалення законопроекту № 2696 штраф буде вже 510 грн.

Зауважимо, що обидва законопроекти повинні набрати чинності з дня, наступного за днем їх опублікування.


Не пропустіть