Депутати запропонували скасувати деякі штрафні санкції за порушення ПДР

У Верховній раді України зареєстровано законопроект №2809 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів».

Про це повідомляє MMR з посиланням на сайт ВР.

Повідомляється, що штрафні бали накладаються за порушення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Зокрема, це стосується перевищення швидкості, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками тощо.

Відповідно до статті 27 КУпАП, застосування штрафних балів передує застосуванню адміністративного стягнення у виді штрафу.

На думку авторів документа, досвід розвинутих країн свідчить про інші підходи до застосування штрафних балів, які розглядаються як додатковий стимул для усвідомлення порушником серйозності наслідків у разі систематичного недотримання правил дорожнього руху, у тому числі й шляхом позбавлення права керування транспортним засобом. Застосування більш суворого виду відповідальності відбувається після набрання водієм певної кількості штрафних балів, а не зняття, як передбачено законодавством України.

«Ситуація, за якої особа не несе відповідальності за неодноразові порушення законодавства у сфері безпеки дорожнього руху не лише не сприяє дотриманню учасниками дорожнього руху встановлених правил, а навпаки, створює почуття безкарності та спонукає до наступних порушень. Це прямо протирічить положенням статті 23 КУпАП, відповідно до якої адміністративне стягнення застосовується, зокрема, з метою запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами», – йдеться у повідомленні.

Таким чином проектом акта пропонується виключити з КУпАП норми щодо дії адміністративного стягнення у виді штрафних балів, що накладається на громадян за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Раніше в Україні пропонували збільшити штрафи за деякі порушення ПДР.


Не пропустіть