Через 10 років Україна перейде на електрокари і моделі з автопілотом, – експерт

В України є шанс створити нову довгострокову стратегію розвитку і перебудувати автомобільну промисловість, зважаючи на нові світові тренди.

Так вважає голова Групи компаній «Атолл Холдинг» Олег Боярин, передає fra.org.ua.

На його думку, за 10 років в Україні, як і в світі, буде курсувати транспорт на електричній тязі і автопілоті, нам уже не знадобиться велика кількість нових доріг і паркінгів. Зате варто створювати інфраструктуру під цей вид транспорту.

«З огляду на те, що кількість автомобілів різко зменшиться, тому що люди перейдуть на масовий каршерінг, то і потреба в багатосмугових трасах і складних великих розв’язках відпаде. Якщо «спільні» авто будуть працювати 24/7 без простою, то немає необхідності в розширенні паркінгів. Тобто уряд повинен визначитися з напрямком розвитку і, відповідно, інвестувати в потрібну в майбутньому інфраструктуру», – каже Боярин.

За словами експерта, крім інфраструктурних проєктів необхідно нарощувати компетенції в індустрії виробництва авто – починаючи з електрокарів і закінчуючи системами автономного водіння.

«Розвиваючи цей напрямок, Україна не тільки вирішить транспортні питання, але і дасть можливість повернути і залучити до роботи кращих розробників IT, інженерів та інших фахівців, які зараз працюють за кордоном, створити систему, яка дозволить висококваліфікованим кадрам працювати і мати попит на свої компетенції всередині країни. Це, в свою чергу, дозволить значно підвищити рівень економіки завдяки високотехнологічному виробництву, синергії та створення доданої вартості», – відзначив він.

Нагадаємо, протягом минулого 2019 року в Україні на облік було поставлено майже 88,5 тис. нових легкових автомобілів.


Не пропустіть