Пред’явлення документів на вимогу інспектора: Верховний суд поставив крапку у питанні

Водієві ТЗ необхідно мати завжди водійське посвідчення, реєстраційний документ на ТЗ і страховку

Верховний Суд постановив, що водії повинні на вимогу інспектора пред’явити встановлені документи. Таке рішення було винесено в процесі розгляду справи за зверненням водія, який просив скасувати постанову інспектора поліції по справі про адміністративні правопорушення і закрити провадження у справі, передає “Юрліга”.

Згідно з повідомленням, постанову було обґрунтовано тим, що у позивача відсутнє водійське посвідчення відповідної категорії та реєстраційний документ на ТЗ (транспортний засіб, – ред.). Позивач вказав, що підстав для здійснення перевірки посвідчення водія та інших документів на ТЗ не було, оскільки причина зупинки його автомобіля була безпідставною (правила дорожнього руху не були порушені).

Місцевий суд скасував оскаржувану постанову інспектора. Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову. Колегія суддів Адміністративного суду ВС погодилася з висновком апеляції.

Відповідно до п. 2.4 ПДР на вимогу працівника поліції водій повинен зупинитися і пред’явити для перевірки необхідні документи.

Водієві ТЗ необхідно мати при собі:

водійське посвідчення на право керування ТЗ відповідної категорії;
реєстраційний документ на ТЗ;
поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ.
Адмінвідповідальність за керування ТЗ особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки вищевказані документи передбачена ч. 1 ст. 126 Купап (Керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явили їх для перевірки тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.).

Джерело zik.ua

Не пропустіть