Колекцію класичних авто на 10 мільйонів доларів пожертвували університету (Фото)

Коледжі та університети часто отримують пожертви, але зазвичай вони надходять у вигляді готівки. Це не відноситься до каліфорнійського державного університету Фуллертон, який отримає колекцію автомобілів вартістю близько 10 млн доларів США.

Г-н Бегович був віце-президентом групи наземних систем Hughes Aircraft і почав збирати спортивні автомобілі на початку 1950-х років. За ці роки він зібрав цілу колекцію, і багато з них були придбані безпосередньо з фабрики.

З 15 автомобілів, що надаються університету, одне – рідкісне купе і кабріолет Pegaso Z-102. Тільки 84 машини були побудовані протягом всього виробничого циклу, і в Вікіпедії повідомляється, що моделі 1953 року було оснащені 2,8-літровим двигуном V8, який виробляв щонайменше 168 к.с. і 216 Нм крутного моменту. Двигун був пов’язаний з механічною коробкою передач з п’ятьма швидкостями, яка дозволяла автомобілю розігнатися до 100 км/год за 8,5 секунд.

Крім Z-102 1953 і 1954 років, університет отримає Talbot Lago Grand Sport 1952 року народження, Jaguar XK120 1952 року і Porsche Speedster 1600 Super 1952 року 1956 року. Також в списку значаться Mercedes 300SL Gullwing 1956 року народження, Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale 1964 року і рідкісний Porsche 904 GTS 1964 року.

Хоча колекція в основному європейська, в неї входять два Chevrolet. Перший – це Chevrolet Corvair Monza Spyder 1962 року народження, а другий – Camaro SS 1970 року.

Після смерті Беговича, колекція буде передана в університет, а потім продана благодійним фондом Cal State Fullerton. Колекція буде продана за допомогою третьої сторони, і Микола Бегович сподівається, що знайдеться покупець, який зможе «зберегти більшу частину колекції разом».

Після продажу, 7 мільйонів будуть використані для підтримки викладачів і студентів гравітаційно-хвильових досліджень. Ці кошти також будуть використані для створення сучасної лабораторії і «модернізації обчислювальних ресурсів, щоб дозволити студентам і викладачам продовжувати відігравати ключову роль в майбутніх відкриттях гравітаційних хвиль». На честь одного з найбільших подарунків, коли-небудь піднесених університету, Центр фізики і астрономії гравітаційних хвиль буде перейменований в Центр фізики і астрономії гравітаційних хвиль Миколи і Лі Беговіча.

Решта 3 млн. дол. США будуть використані для «підтримки міждисциплінарних досліджень, нових курсів і факультативів, студентських проектів, викладачів на ранніх етапах кар’єри і досліджень в таких областях, як енергетика в інженерному коледжі.


Не пропустіть