Фахівці розповіли, про що говорять колір і запах моторної оливи

Багато автолюбителів радіють тому, що колір мастила в двигуні довго не темніє і починає тхнути сірководнем. Але чи варто цьому радіти, і що означає зміна кольору мастила та її запаху?

Існує думка, що світла олива в двигуні говорить про чистоту агрегату – без бруду і відкладень. А ось чорний колір рідини сигналізує про швидку «смерть» ДВЗ. Однак насправді це не відповідає дійсності, а світле мастило повинно насторожити автовласника.

Фахівці відзначають, що колірна гамма моторного мастила може бути різною навіть у каністрі, аж до коричневого кольору. Все залежить від використовуваних присадок, які дуже часто виготовляються з перероблених нафтопродуктів. Насправді ж, якщо мастило змінило колір і стало чорним – це хороший знак. Значить – воно працює. Миючі присадки видаляють бруд з системи, і вона не затримується на стінках циліндрів.

Також варто звернути увагу на те, що олива може темніти з різною швидкістю, це залежить від стану двигуна і кількості лужних присадок, які є у ній. Чим більше в ДВЗ бруду, тим швидше темніє мастило. Крім того, його колір залежить і від частоти його заміни. Якщо проводити ТО раз в 8 тис. кілометрів, то колір кожного разу буде менш темним, ніж у того водія, який робить цю процедуру кожні 10-15 тис. кілометрів пробігу.

У свою чергу «аромат» тухлих яєць говорить про те, що мастило сильно окислювалося, в такому випадку його потрібно терміново замінити, щоб запобігти корозії вузлів агрегату.


Не пропустіть