В Україні почали активно використовувати спеціальні БелАЗи

Білоруський автомобільний завод минулого року поставив перші поливозрошувальні машини БелАЗ-76135 в Україну. За час експлуатації ця техніка зарекомендувала себе як надійна і незамінна для гірників. В результаті тепер тільки в кар’єрах Північного ГЗК (Група Метінвест, Кривий Ріг) з пиловими бурями борються дев’ять найсучасніших пилеборців – БЕЛАЗ-76135 і БЕЛАЗ-76473, повідомили SpecMachinery.com.ua у прес-службі автовиробника.

У Первомайському та Ганнівському кар’єрах Північного ГЗК шість гідромоніторів БЕЛАЗ-76135 з ємністю цистерн 119 кубометрів, потужними насосами і розширеною зоною поливу до 60 метрів впевнено виконують заходи Криворізької екологічної програми з кар’єрного пилоподавлення в складних гірничотехнічних умовах.

Білоруська машина спецпризначення з цистерною, обсяг якої можна порівняти з невеликим озером, ефективно зрошує без дозаправки п’яти-восьмикілометрові ділянки екскаваторних вибоїв і внутрішньокар’єрних магістралей. Завдяки своїй дальнобійності «БелАЗ» накривають потужним вертикальним струменем з лафетного ствола одночасно до чотирьох горизонтів, включно з більшістю малодоступних місць розрізів.

Три поливозрошувача поменше – БЕЛАЗ-76473 з 32-кубовою цистерною – мають віялову системою зрошення, що створює на відкритих родовищах справжній рукотворний дощ. Ззаду і зверху цистерни змонтована розгалужена система трубопроводів зі спеціальними насадками, що розпилюють воду в усі сторони. Таке обладнання забезпечує якісне зрошення поверхонь з шириною зони поливу більше 24 м, пригнічуючи тим самим всюдисущу пил.

У кар’єрах Північного ГЗК цей спецтранспорт обслуговує кар’єрні шляхи, а також регулярно наповнює резервуари водою, в тому числі і ємності бурових верстатів.

Навесні і влітку поливозрошувальні роботи на технологічних дорогах і проммайданчиках комбінату ведуться цілодобово. За день «БелАЗи»-пилоборці витрачають понад 3,5 тисячі кубометрів води для зрошення забоїв і доріг в кілька етапів. При необхідності, до речі, поливозрошувачі «БелАЗ» можуть використовуватися і як пожежні машини, завдяки встановленій на них системі пожежогасіння з дистанційним включенням.

«Для виконання екологічних заходів по боротьбі з пилом на ПівнГЗК комбінат повністю оновив парк поливозрошувальних машин. Крім відмінних технічних характеристик, плюси спецтехніки «БелАЗ» полягають в зручності використання і комфортних умовах праці для водіїв», – підкреслює генеральний директор Північного ГЗК Андрій Скачков.


Не пропустіть