Період дешевого пального закінчився: чого чекати водіям

“Епоха” дешевого палива, схоже, закінчилася: минулого тижня в Україні дорожчав не тільки скраплений газ, а й бензин і дизель. Щоправда, ціни зросли поки трохи і невпевнено, всього на пару-трійку копійок на літрі. Але на тлі нафти, що подорожчала, це схоже на затишшя перед бурею.

Які тенденції очікувати цього тижня, розповіли “Сьогодні” експерти: директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн, заступник директора Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев і аналітик ринку скрапленого газу Артем Куюн.

Що змінилося за тиждень

На тижні вже звично дорожчав не тільки зріджений газ, а й потроху почала підніматися вартість інших нафтопродуктів. Цінники на стелах помінялися в 16 областях, але в двох – Донецькій і Луганській – бензин і дизель не подорожчали, а символічно подешевшали на 1-3 коп./л. Зауважимо, що в цих регіонах паливо найдорожче. У Києві на 7 коп./л подешевшало дизпаливо.

Різниця між найвищими і найнижчими цінами, залежно від регіону, зменшилася щодо бензинів, збереглася за дизпаливом і збільшилася в автогазі.

Щодо А-92 розкид цін зменшився до 13,5% (2,65 грн/л, мінус 3 коп./л), було 13,7%, щодо А-95 – зменшився до 11,9% (2,45 грн/л, мінус 6 коп./л), було 12,2%, щодо дизелю зберігся 11,7% (2,34 грн/л). Щодо автогазу розкид цін збільшився до 7% (76 коп./л, плюс 25 коп./л), було 5%.

Ціни на А-92

Середня ціна по Україні – 20,85 грн/л (подорожчання на 2 коп./л), найвища – в Луганській області – 22,31 грн/л (здешевлення на 3 коп./л), найнижча – у Сумській області – 19,66 грн/л (подорожчання на 3 коп./л).

Незважаючи на зниження ціни бензину, Луганська область, як і раніше, залишається єдиною, де А-92 коштує дорожче 22 грн/л. А ось на Сумщині та на Харківщині “другим”, як і раніше, можна заправитися дешевше 20 грн/л. У більшості областей ціна залишилася в коридорі 20,30-21,20 грн/л.

У Києві вартість бензину А-92 – 20,98 грн/л (не змінилася).

Ціни на А-95

Середня ціна по Україні – 21,88 грн/л (подорожчання на 2 коп./л), найвища – в Луганській області – 23,11 грн/л (здешевлення на 3 коп./л), найнижча – у Сумській області 20,66 грн/л (подорожчання на 3 коп./л).

Тільки на Сумщині та Харківщині (20,83 коп./л) можна заправитися “п’ятим” дешевше 21 грн/л.

У більшості областей А-95 ціна знаходиться в коридорі 21,30 – 22 грн/л.

У Києві вартість бензину А-95 – 23,01 грн/л (не змінилася).

Ціни на ДП

Середня ціна по Україні – 21,32 грн/л (подорожчання на 4 коп./л), найвища – в Луганській області – 22,41 грн/л (не змінилася), найнижча – в Харківській області – 20,07 грн/л (подорожчання на 1 коп./л).

Луганська область – єдина, де дизпаливо, як і раніше, коштує дорожче 22 грн/л. У більшості областей ціна в межах 21-21,50 грн/л, а в чотирьох областях вона нижча 21 грн/л.

У Києві вартість дизпалива – 22,10 грн/л (мінус 7 коп./л).

Ціни на LPG

Середня ціна по Україні – 10,65 грн/л (подорожчання на 27 коп./л), найвища – в Одеській області – 11,05 грн/л (подорожчання на 46 коп./л), найнижча – в Чернігівській області – 10,29 грн/л (подорожчання на 12 коп./л).

Луганщина поступилася Одещині “пальмою першості” за ціною на скраплений газ, але і там він дешевше всього на 4 коп./л – 11,01 грн/л. Тільки в цих двох областях ціна літра газу вище 11 грн.

У Києві вартість газу – 10,63 грн/л (+35 коп./л).

Аналіз ситуації на ринку

Експерти зазначили, що першого тижня червня продовжився стійкий тренд на подорожчання автогазу, хоча темпи зростання цін впали. Роздрібні ціни на бензин і дизпаливо почали показувати тенденції до зростання.

Геннадій Рябцев зазначив, що ціни в опті на бензин і дизпаливо за 30 днів зросли на 16%, в тому числі за останній тиждень на 3-3,5%.

“Причини подорожчання – зростання котирувань як на нафту, так і на оптові партії нафтопродуктів на кордоні, – каже Геннадій Рябцев. – Тому якщо раніше ми говорили, що немає економічних підстав для зростання цін на бензин і дизпаливо, оскільки вони потенційно могли б бути дешевше ще на 10%, або близько 2 грн/л, то тепер потенціал здешевлення обраний. Про що свідчить і збільшення, що почалося, – нехай на копійки, але вгору – цінників на стелах АЗС”.

Сергій Куюн також згоден, що щодо бензину потенціал здешевлення вже обраний, але не більше. А за дизпаливом невеликий ціновий запас ще зберігається.

“Якщо ціна нафти стійко піде вище 40 доларів за барель, то нафтотрейдери серйозно задумаються над тим, щоб підвищити роздрібні ціни, – аналізує Сергій Куюн. – Зараз рівновага, але дуже хитка”.

Артем Куюн зазначив, що з початку травня по 9 червня автогаз подорожчав на заправках в середньому на 2,32 грн/л, в тому числі за останній тиждень – на 27 коп./л. При цьому оптові ціни зросли на 3,86 грн/л.

“Ми бачимо значний потенціал до подорожчання, який поступово вибирається, – аналізує Артем Куюн. – Але мав місце ажіотаж серед оптових покупців, тому темпи зростання виявилися більшими, ніж могли б бути. Потім ситуація стабілізувалася, і минулого тижня ми побачили підвищення всього на 27 коп./л, тобто темпи зростання цін на автогаз впали за тиждень практично втричі”.

Артем Куюн додав, що за результатами соціологічного дослідження, виконаного компанією Factum Group, в квітні-травні 2020 р. 55% власників автомобілів скоротили кількість поїздок на особистому транспорті через карантинні обмеження. При цьому 26% респондентів зменшили кількість поїздок більш ніж на 40%. Через зниження попиту на паливо, в тому числі і на автогаз, його подорожчання виявилося не таким значним (до 12 грн/л), як очікувалося.

Що може змінитися за тиждень

Думки експертів з бензину і дизпалива цього разу розходяться.

За прогнозом Геннадія Рябцева, цього тижня є ймовірність, що ціни на бензин і дизель значно підуть у ріст, відразу копійок на п’ятдесят на літрі, а то і більше.

“Ми чекаємо лідера серед трейдерів, який першим збільшить цифри на цінниках, – прогнозує Геннадій Рябцев. – Найімовірніше, ним стане один з великих брендів. Газ також продовжить дорожчати, але повільно, можливо, навіть менше, ніж минулого тижня, тобто в середньому близько 20 коп./л. Газу на ринку зараз досить, тим більше, що головний український виробник зрідженого газу – Шебелинський НПЗ – закінчив плановий ремонт”.

На думку Сергія Куюна, в дні, що залишилися, цього тижня, малоймовірне зростання цін на бензини і ДП.

“Щодо дизпалива очікується стабільність. У зоні ризику бензин, але якщо найближчими днями на світовому ринку нафти і нафтопродуктів не станеться щось екстраординарне, то стабільність цін в роздробі на бензин в Україні теж збережеться”, – упевнений Сергій Куюн.

Артем Куюн говорить, що темпи зростання ціни газу в роздробі найближчого тижня будуть на рівні цьогорічних або трохи вище, тобто не більше 35-40 коп./л.

“Очікування дефіциту газу в червні згладилося не настільки високим попитом на газ, як планувалося, – аналізує Артем Куюн. – Але за кордоном коронавірус також серйозно знизив обсяги споживання палива, в тому числі газу, і його виробники, щоб знизити збитки, перенесли планові ремонти на НПЗ з осені на весну. Тепер попит відновився, а ремонти не закінчені. Сказати, що наш ринок газу розбалансований, не можна, але напруженість відчувається. Ажіотажні очікування зберігаються, оскільки поки неясно, що буде в червні з поставками з імпорту, вони можуть бути меншими за звичайні. Ситуація повинна прояснитися через 7-10 днів”.


Не пропустіть