Заправити авто стане дорожче: що чекає водіїв

Українські АЗС продовжать піднімати цінники в серпні.

Журналісти сайту «Сьогодні» з’ясували у експертів, як будуть рости ціни протягом серпня.

Заправити автомобіль у середньому стало на 43 грн дорожче

Заправити повний бак бензином А-95 + обійдеться в 1175 грн. Це на 43 грн дорожче, ніж на початку липня. Літр бензину цієї марки подорожчав на 88 копійок.

Бензин А-95 на АЗС вже продають на 80 копійок дорожче, А-92 – на 81 копійку, дизпаливо – на 78. Зріджений газ подорожчав на 39 копійок.

Чому автозаправки підняли ціни? Падіння гривні – головний фактор, чому бензин і пальне подорожчали, відзначають експерти. Щодо долара і євро національна валюта втратила 1-1,5 грн.

Річ у тім, що українські імпортери купують пальне за валюту. При ввезенні нафтопродуктів держава нараховує податки в євро і перераховує за курсом Нацбанку. А потім оператори дохід, отриманий у гривнях конвертують в євро, щоб закупити нову партію нафтопродуктів. А коли національна валюта падає, то наступна закупівля нафтопродуктів обходиться для АЗС дорожче, через що вони піднімають ціни.

Друга причина – подорожчання нафтопродуктів на кордоні (у країнах, з яких українські імпортери купують бензин і дизпаливо). Для трейдерів пальне подорожчало на 12% за останній місяць.

«Практично все літо котирування на нафту вище 40 доларів за барель. Якщо порівнювати з травнем, то це подорожчання приблизно на 20%. Відповідно, ціна на нафтопродукти теж росла. Реакцію на це ми бачимо на заправках», – говорить Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії UPECO.

І третя причина – зростання попиту. В Україні споживання пального зросло через аграрний сектор і внутрішній туризм – українці почали більше подорожувати країною після послаблення карантину.

Щодо цін на скраплений газ, то вони безпосередньо не залежать від ринку нафти, оскільки в світі скраплений газ не завжди використовується як автогаз, а більше в промисловості та в побуті. На ціну більше впливає курс національної валюти.

У серпні бензин і дизпаливо продовжать дорожчати

Кожен відсоток зростання цін на кордоні призводить до підняття цін у роздробі на 10 копійок за літр через два тижні.

«Оскільки в липні ціни зросли на 12%, то вони створюють потенціал для підвищення цін на 1,2 грн», – зазначає Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм НТЦ «Психея».

Так само ослаблення гривні на 10 копійок призводить до підняття цінників на АЗС на 7-8 копійок за літр пального через два тижні.

Крім цього протягом серпня можуть змінюватися котирування на нафту і нафтопродукти, що додатково вплине на ціни на АЗС до кінця місяця.


Не пропустіть