Повідомили, кого з водіїв стосуються нові правила проходження медогляду

Нововведення, на яких наполягає Євросоюз щодо проходження медоглядів, стосуватимуться лише тих водіїв, які отримуватимуть водійські посвідчення після вступу в дію цієї ініціативи, а також тих, хто втратив водійські права, пише zik.ua

Про це заявив керівник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій.

Зокрема, він наголосив: «Хочу застерегти усі «гарячі голови», які зраз починають кричати, що влада хоче перевернути всю систему отримання водійських посвідчень. Оскільки закон у нас зворотної сили не має, це не стосуватиметься тих, хто уже має водійське посвідчення на руках. Нововведення стосуватимуться лише тих, хто отримуватиме права лише після вступу Закону в дію, для тих, хто втратив права за рішенням суду».

Посадовець наголосив, що директива ЄС про обов’язкове проходження медогляду не є жорсткою, і кожна країна може адаптувати його до свого законодавства: «Справа в тому, що ця директива має рекомендаційний характер. Тобто, кожна країна – член ЄС у чомусь підходить до цього питання індивідуально та гнучко. Обов’язковим є проходження психофізичного обстеження. Це обов’язкова норма для категорій C та D, тобто для водіїв комерційного транспорту. А для категорій А та В – лише за бажання країни-учасниці. Я вважаю, що для України це було б актуально, однак це питання для обговорення. Щодо теоретичних та практичних екзаменів, все залежить від того, яке буде бажання. Зрозуміло, що для категорії А це було б недоцільно вимагати. А от для категорій С та D це варто б було зробити».

Владислав Криклій розповів також про зміни в процедурі співпраці МВС та Мінохорони здоров’я в частині ведення обліку довідок про стан здоров’я, необхідних для отримання водійського посвідчення.

«Ми виступили з ініціативою і спілкувалися з міністром охорони здоров’я про те, щоб був створений єдиний реєстр та акредитація медзакладів для проходження медичних оглядів для отримання водійських посвідчень. А для нас лише завантажувались копії реєстрів. Сподіваюсь, що до кінця цього року парламент проголосує нові закони про медогляди для водіїв», – розповів керівник головного сервісного центру МВС.


Не пропустіть