Аваков отримав знижку на скандальні автомобілі Mitsubishi для Нацполіції

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував надання корпорацією Mitsubishi Motors знижки на автомобілі Mitsubishi Outlander PHEV.

“Додаткова угода до Договору передбачає зниження ціни для Української поліції на 13%, що в абсолютних цифрах дає економію 124 мільйони гривень. Підсумкова вартість одного автомобіля становить за фактом 47 500 дол США. Таким чином, за попередніми розрахунками, Нацполіція отримує можливість закупити додатково близько 90 автомобілів”, – заявив міністр, пише Insider.

Закупівля буде проводитися через систему електронних торгів ProZorro. Згідно з додатковою угодою, відповідна частина суми, перерахованої відповідно до Договору ТОВ “НІКО ДІАМАНТ”, буде повернуто на рахунок НПУ України протягом 15 робочих днів.

“Сподіваюся, ми закрили цю тему і панове замовники “жахливих викриттів”, нарешті, “порадують” громадськість чимось свіженьким)))”, – додав міністр, очевидно маючи на увазі авторів розслідування, які викрили суттєве завищення цін на автомобілі.

За підрахунками, ціна була завищена на $10 млн, або майже 270 млн грн.

Як відомо, 16 листопада поліція оголосила закупівлю “для потреб оборони” на закупівлю гібридних автомобілів. Єдиним учасником переговорної процедури стало ТОВ “Ніко Діамант” з пропозицією 959,41 млн грн. за 635 автівок. Відповідну угоду з “Ніко Діамант” уклали 14 грудня. Однак того ж дня до неї внесли зміни, зменшивши загальну суму на 0,1% – до 958,44 млн грн.

Таким чином, один автомобіль для поліції коштував 1,51 млн грн., або близько $58,60 тис.

Хоча раніше міністр МВС Арсен Аваков анонсував ціну в $53 тис. При цьому, попри обіцянки Авакова закупити авто в найвищій комплектації, в оприлюднених поліцією вимогах до предмету закупівлі йдеться про базову комплектацію.

В Німеччині Mitsubishi Outlander PHEV коштує майже $42 тис з урахуванням 19% ПДВ. В країнах Євросоюзу в автосалонах такі авто коштують $40-43 тис. В Японії даний Mitsubishi Outlander PHEV з урахування 8% податку на продаж буде коштувати в автосалоні майже $31 тис, відповідно, після сплати всіх податків і акцизу, в Україні цей автомобіль мав би коштувати $42,70 тис. З урахування додаткового обладнання для поліцейських машин, їх вартість не повинна перевищувати $44 тис.

Крім того, з урахування великих обсягів закупівлі та 100% передплати, поліція могла розраховувати на значну знижку від автоділера, натомість отримала 36% націнки. Крім того, у вересні в Раду було внесено законопроект про відміну сплати імпортного мита для ввезення цих авто. Відповідно, економія постачальника збільшиться ще на $3 тис. за авто.

Компанія “Ніко Діамант”, яка мала поставити автомобіла входить до групи “Ніко”, яка є крупним імпортером іномарок. Співвласником фірми через ТОВ КУА “Ковін Капітал” є виходець з Чернівців Володимир Гнатишин. Він раніше був бізнес-партнером нинішнього міністра юстиції Павла Петренка, одного з найближчих соратників лідера “Народного фронту” Арсенія Яценюка.

Щодо сьогоднішнього повідомлення міністра, то ціна одного автомобіля 1 313 139 грн по курсу НБУ на день оплати 28.12.16 ( 26,651) – це 49 271 доларів, за курсом міжбанку (27,1) – 48 455 доларів.


Не пропустіть