Сюрприз для українських водіїв: оформлення права власності на авто незабаром зміниться

Україна поступово наближається до світових стандартів, це торкнулося і автомобільної галузі

Оформлення права власності на автомобіль незабаром зміниться. Існуючі в Україні форми і способи потихеньку поступаються світовим трендам, пише “Автоблог”.

До чого ж готуватися українцям? Пропонуємо розглянути найпопулярніші варіанти.

Каршерінг

Короткострокова оренда автомобілів набирає обертів. Вже є кілька операторів, які надають машину в оренду. Однак все йде до того, що скоро у них з’являться конкуренти з боку… самих автовиробників. А це вже зовсім інші інвестиції та можливості. Але чому творці машин (а тут практично всі гіганти ринку) кинулися саме сюди? Приватне володіння автомобілями нікуди не зникне, але ми з позиції автовиробника розуміємо, що масштаби приватного володіння скорочуватимуться, і – що важливіше – характер володіння автомобілем змінюватиметься.

Покупка не машини, а марки

Цей спосіб володіння автомобілями придумав Cadillac. Його сенс полягає в тому, що водій платить щомісяця по 1500 доларів, але за ці гроші отримує доступ до всіх моделей марки. Можна, наприклад, взимку їздити на кросовері, влітку пересісти на седан, а в подорож вирушити на величезному позашляховику. При цьому піклуватися про податки, страховки або технічне обслуговування не треба – все включено до вартості. Якщо інші автовиробники почнуть використовувати подібну схему володіння, то можна буде в буквальному сенсі цього слова міняти машини як рукавички.

Купити, щоб здавати

Не виключено, що в майбутньому нормою стане і здача автомобіля в оренду за прикладом квартир. Наприклад, якщо ви їдете влітку на море, то свій автомобіль можна буде в цей час не тримати на парковці, а передати комусь. І заробити гроші. Здається, жителям курортних містечок подібний спосіб володіння машиною міг би принести чималий дохід, з огляду на те, що вартість звичної оренди часом дуже висока.

Спільне користування

Система спільного використання автомобілів, яку збирається пропонувати Nissan жителям Парижа, дещо відрізняється від оренди або каршерінгу. Адже тут ви купуєте частина автомобіля. Причому конкретного. Щоправда, машина належить групі з 3-5 осіб, які можуть нею користуватися по черзі. Передбачається, що якщо покупців п’ять, то кожен з них отримуватиме автомобіль на один робочий день на тиждень, а також приблизно на один вік-енд на місяць (графік володіння, а також можливість бронювати “свої” дні можна буде відстежувати за інтернетом). Подібна схема може дуже сподобатися студентам або, наприклад, пенсіонерам. Загальні витрати на автомобіль виявляться невеликими, адже вони ділитимуться між п’ятьма учасниками програми. А одного дня володіння машиною часто вистачає, щоб з’їздити до супермаркету, в гості або з якихось справ. Тут також всілякі страховки, техобслуговування і інші турботи не хвилюватимуть автомобілістів.

Їдемо разом

Ще один спосіб економити, що набирає популярності,- так званий райдшерінг. У цьому випадку машина залишається вашою, але якщо ви кудись їдете, то просто берете з собою пасажирів. І ні – це не таксі. Райдшерінг працює насамперед на довгих поїздках. Наприклад, якщо вам потрібно дістатися з Харкова до Києва, то можна розмістити оголошення про свою подорож (ну або знайти попутників самому) і розділити разом з ними вартість бензину. При цьому програма зазвичай сама підказує, скільки це коштуватиме.


Не пропустіть