У автомобілістів назрівають нові проблеми

Моторне транспортне Страхове Бюро України повідомило про початок масштабної співпраці з Національною поліцією по контролю за наявністю полісів ОСАЦВ у водіїв, пише autoconsulting.com.ua.

Бюро надасть співробітникам Нацполіції можливість користуватися Єдиною централізованою базою МТСБУ. Як технічно це буде втілено в життя, визначить створена робоча група. Хоча і сьогодні перевірити поліс може в інтернеті будь-який бажаючий.

Особливо актуальним є питання доступу до бази даних про страхові поліси в рамках розробки та впровадження електронних полісів ОСАЦВ. Адже МТСБУ вже сповіщає громадськість про те, що страхові компанії готуються до переходу на електронні поліси.

Однак, не все так гладко. Тому що за законом, зупиняти машину для перевірки поліса ОСАЦВ не можна. Зупинити можна тільки за якесь порушення. А заодно – перевірити наявність і справжність страхового поліса.

Як же в такому випадку поліцейські будуть перевіряти паперові, а потім і електронні поліси звучить як фантастика? Теоретично, саме відсутність поліса – це теж порушення. І, знову-таки теоретично, щоб мати привід для зупинки, патрульна поліція повинна мати дані про відсутність поліса в тому чи іншому автомобілі до того, як він повз них проїде. Як це технічно зробити – поки не зрозуміло.

Можливий варіант з камерами відео фіксації порушень. Вони сканують номери всіх проїжджаючих авто і автоматично звіряють їх з базою полісів МТСБУ. Якщо поліс на який-небудь номерний знак не виписано, подається сигнал найближчого екіпажу патрульної поліції. Але, і тут нестиковки:

По-перше, про близькі перспективи появи камер автоматичної фіксації порушень ПДР на наших дорогах, вже якось і говорити непристойно. А по-друге, наскільки ймовірним є, що отримавши сигнал про відсутність поліса у того чи іншого авто, екіпаж патрульної поліції все кине і відправиться за ним навздогін, щоб оштрафувати?

При такому розкладі точні дати початку перевірок поліцією паперових полісів ОСАГО, назвати дуже складно, що вже говорити про електронні. Проте, в МТСБУ налаштовані дуже оптимістично: появи перших електронних полісів ОСАЦВ очікують вже в 3-4 кварталі нинішнього року.

Насправді ж, більшості водіїв дане нововведення торкнеться в кращому випадку в 2019-м, а то і в 2020 році. Зараз рішення знаходиться на обговоренні, а не на стадії обов’язкового впровадження. У тому числі і обговорення самими страховими компаніями. Коли це Положення підтримають, затвердять і остаточно ухвалять всі українські СК, настане перехідний період терміном на 1 рік.


Не пропустіть