Українських водіїв почали штрафувати на тисячі євро (Відео)

В Україні почали штрафувати на тисячі євро за надважкі вантажі на дорогах.

За словами начальника “Укртрансбезпеки” у Вінницькій області Олексія Соколовського, з початку 2017 року та станом на 28 лютого інспектори “Укртрансбезпеки” склали 33 акту про перевищення ваговій норми перевізниками — пише 0342.ua.

Один з випадків порушення стався під Вінницею, де інспектори влаштували пункт вагового контролю та зупинили вантажівку “МАН”. Коли водій проїхав по розкладеним на землі вагах, прилад показав, що вага самої машини і її вантажу становить майже 44 тонни (43950 кг) при дозволеній нормі до 40 тонн. Працівники транспортної інспекції склали акт про порушення, але водій відмовився визнавати результати перевірки, викликавши на місце інциденту своє керівництво.

“Я вже багато років займаюся перевезеннями деревини. Цього разу везу вільху. Це одне з найлегших дерев. У транспортній накладній написано, що у мене тут 27 кубів дерева. Один куб вільхи важить максимум 640 кілограмів. Це 17 тонн і 280 кілограмів, додаємо ще вагу машини: плюс 15 тонн. Це трохи більше 32 тонн. Звідки ще 10 взялося? Я не знаю. Думаю, що у транспортників ваги поламані “, — заявив підприємець, який представився Кирилом (прізвище називати не захотів).

У транспортній інспекції показали сертифікат на ваги, в який підтвердили, що з документами на техніку все в порядку (останню таку перевірку ці ваги проходили за правилами — 15 червня 2016 року). Зупинивши заради експерименту іншого водія, інспектори показали, що ваги не завищують реальну вагу вантажу.

Штраф за перевищення вагових норм вираховується за спеціальною формулою, в євроцентах, згідно з постановою Кабміну “Про заходи щодо збереження автомобільних доріг загального користування”.

За словами підприємця, штраф в його випадку може скласти майже три тисячі євро. Згідно транспортної накладної, вільхи він віз на 30 тисяч гривень. В “Укртрансбезпеці” кажуть, що штраф может скласти 950 євро.

“Ми запросимо цих людей до себе на розгляд справи. Вони будуть мати можливість довести те, що нічого не порушували. Якщо не доведуть, то ми запропонуємо заплатити штраф. Якщо ж відмовляться, то матеріали передадуть до суду”, — заявив начальник “Укртрансбезпеки” у Вінницькій області. Найбільший штраф, який був виписаний на його пам’яті, склав 14 тисяч євро — вага вантажівки була 66 тонн. Суди йшли півтора року, але держава їх виграла.

За даними Мінінфраструктури, більше 30% вантажівок пересуваються українськими дорогами з перевищенням допустимих вагових норм.


Не пропустіть