Повідомили, хто відповідає за якість доріг в Україні

За вулиці населених пунктів “Укравтодор” не несе відповідальності, пише segodnya.ua.

В Україні загальна протяжність доріг – 430 тис. км. З них 170 тис. км загального користування та 260 тис. км комунальних доріг. Дороги загального користування в Україні діляться на міжнародні, національні та місцеві, і фінансуються з держбюджету за їх ремонт відповідають облавтодори. За комунальні дороги вулиці міст та інших населених пунктів – несе відповідальність місцева влада.

Зараз фактично “Укравтодор” контролює якість ремонту і будівництво доріг через свої підрозділи. Але в держкомпанії вважають, що контролювати шляховиків стали більше з переходом на закупівлі в Prozorro. З 2017 року контроль ремонтних робіт почали передавати незалежним інженерам-консультантам по системі FIDIC. 30 грудня 2016 року прем’єр-міністр Володимир Гройсман підписав постанову про застосування системи для всіх дорожніх робіт в Україні. Контроль за стандартами FIDIC в 2017 році будуть проводити тільки при будівництві доріг, реконструкції та капітального ремонту, а з 1 березня 2018 вимога буде поширюватися і на роботи з поточного ремонту.

“Міжнародний контроль якості FIDIC відтепер є обов’язковим для здійснення технічного нагляду за ходом виконання ремонтно-будівельних робіт на українських дорогах. Замовники дорожніх робіт – служби автомобільних доріг в областях, підлеглі Укравтодору – будуть зобов’язані залучати до таких робіт інженерів-консультантів, які мають сертифікат FIDIC”, – розповів міністр інфраструктури Володимир Омелян.

В обов’язки незалежного інженера-консультанта входитимуть – проведення контролю якості робіт, витрати матеріалів, контроль за усуненням дефектів. Якість доріг в містах та інших населених пунктах контролює тільки місцева влада, тому в “Укравтодорі” просять громадськість самостійно стежити за місцевими властями.

“FIDIC – це європейська міжнародна система, яку використовують усі країни. Але в Україні її впровадження відклали на 2018 рік. У 2017 вона може використовуватися на проектах капітальної реконструкції та будівництва, але на цей рік таких проектів немає”, – відзначає глава організації “Моя дорога” Роман Хміль.

Варто відзначити, в 2017 році в Україні планують відремонтувати 2195 км доріг з 169 тис. км. За різними оцінками ямковість на дорогах України становить 12-18 км кв. За словами в.о. керівника “Укравтодору” Славоміра Новака, через обмежене фінансування Україна не може собі дозволити відмовитися від ямкового ремонту.


Не пропустіть