ДТП із нерозмитненим авто: хто заплатить?

Велика кількість нерозмитнених автомобілів на іноземних номерах на наших дорогах потрапляють в аварії на території України. Чи діє страховка “автоцивілки” на ці машини?

Щоб розібратися, в яких випадках страхові компанії або МТСБУ виплачуватимуть відшкодування після ДТП з автомобілем на іноземній реєстрації, «Автоцентр» звернувся до генерального директора МТСБУ Володимира Шевченка.

За його словами, «на час перебування автомобіля, який має іноземну реєстрацію на території України відповідальність водія такого авто має бути забезпечена. Тобто, у нього повинен бути страховий поліс «Зелена карта», територія дії якого охоплюєУкраїну. Термін дії такого договору має відповідати терміну перебування іноземного авто в Україні.

У разі відсутності поліса страхування «Зелена карта», водій авто може укласти договір внутрішнього страхування автоцивільної відповідальності. Згідно із законом «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», експлуатація автомобілів без страхового свідоцтва (поліса ОСАЦВ або «Зелена карта) забороняється. При цьому відсутність реєстрації транспортного засобу в Україні не звільняє користувача від обов’язку мати страхове свідоцтво.

За 2016 рік водії понад 152 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією уклали поліс ОСАЦВ, їхня кількість збільшилася на 38% порівняно з 2015 роком (у 2015 році було укладено 110 тис. таких договорів)».

Тепер розберемося з виплатою страховки, якщо сталася ДТП. Отже:

Винуватець ДТП – водій авто з іноземною реєстрацією.
Якщо у нього немає поліса ОСАЦВ, то МТСБУ здійснює виплату страхового відшкодування постраждалому у ДТП (якщо останній мав поліс страхування на момент ДТП) на загальних підставах, відповідно до п. 41.1 ст. 41 Закону № 1961.

Постраждалий у ДТП – водій авто з іноземною реєстрацією.
Якщо винуватець не мав поліса ОСАЦВ, то МТСБУ також відшкодує йому завдані збитки. Але в цьому разі, якщо у водія автомобіля з іноземною реєстрацією є чинний поліс ОСАЦВ або «Зелена карта».

Важливий нюанс
У ДТП, де один із учасників не має поліса страхування ОСАЦВ неможливо врегулювання шляхом складання «європротоколу». Вину учасників ДТП визначає суд, рішення якого є обов’язковим для отримання виплати в МТСБУ.

https://www.autocentre.ua/


Не пропустіть