Поліція пояснила нові правила кругового руху в Україні

Керівництво поліції роз’яснило «Автоцентру» нові правила кругового руху в Україні – як водіям поводитися на перехрестях, де немає знаків, або встановлені такі, що суперечать новій нормі.

З кінця квітня в Україні діють нові правила кругового руху – вони були введені законом № 1993-VIII «Про внесення змін до статті 41 Закону України «Про дорожній рух» щодо пріоритетності транспортних засобів, що рухаються по колу», ухваленим Верховною Радою 04. 04. 2017. Нова норма декларує таке: «Перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу». Тобто, якщо сказати простіше, – відтепер головна дорога йде по колу, а всі інші автомобілі, що під’їжджають до нього, мають дати перевагу тим, хто вже рухається таким перехрестям.

При цьому на сьогодні в Україні є кругові перехрестя, де відсутні дорожні знаки (раніше в цьому разі водії керувалися так званим правилом правої руки) або розміщені такі знаки, які встановлюють порядок кругового руху, що суперечить прийнятим нормам. Як водіям слід поводитися в різних ситуаціях, ми розпитали керівника Управління безпеки дорожнього руху Івана Прохоренка.

Було

Так, за його словами під час проїзду перехрестя з круговим рухом, водій обов’язково має керуватися дорожніми знаками пріоритету. Якщо такі відсутні, то в такому випадку всі автомобілісти повинні знати – нині, згідно з ухваленим законом, перевагу мають транспортні засоби, що рухаються по колу, а ті машини, які планують в’їхати на нього – мають поступитися їм дорогою (див. схеми: Машини червоного кольору – мають поступатися дорогою, а зелені – мають перевагу в русі).

Стало

Але якщо встановлено дорожні знаки, що визначають іншу організацію дорожнього руху на такому перехресті (головна дорога не по колу), під час проїзду слід обов’язково ними керуватися.

«Ми дали розпорядження проінспектувати всі такі перехрестя і видати припис дорожнім службам організувати там круговий рух згідно з новими вимогами. Дорожники зобов’язані протягом місяця з дня набуття чинності вищезазначених змін, замінити на таких перехрестях дорожні знаки або встановити там нові, що відповідають новій нормі закону», повідомив Іван Прохоренко.

Щоб з’ясувати – чи знають автомобілісти про зміни, що відбулися, і чи спростили вони рух через такі ділянки доріг, ми вирушили на одне зі жвавих кругових перехресть Києва, розташоване на житловому масиві Березянки. Що показав цей рейд – читайте на нашому сайті найближчим часом.


Не пропустіть