У парламенті хочуть збільшити один штраф до 5 тис. грн

Штраф за керування без «прав» може зрости до 5 тисяч гривень, пише 20minut.ua.

Штрафи за керування автомобілем без водійського посвідчення можуть зрости у 10 разів;

Відповідний законопроект вже зареєстрували у парламенті;

Також порушника більше не можна буде передати «на поруки»

Народний депутат-вінничанин Андрій Тетерук з нардеопом Мустафою Найємом пропонують парламенту переглянути розмір штрафу за за водіння без «прав». Хочуть збільшити стягнення у 10 разів, тобто з 510 до 5100 гривень.

Про це йдеться в законопроекті №6479. Його зареєстрували в парламенті 19 травня.

Проект закону передбачає збільшення штрафу за керування автомобілем без водійського посвідчення, або в разі відмови його пред’явити, з 30 до 300 неоподатковуваних мінімумів, тобто з 510 до 5100 гривень.

Депутати у законопроекті також зазначають, що у випадку виявлення порушення з можливим накладенням штрафу в розмірі від 1700 гривень, порушника не можна буде передавати на поруки.

Терміни накладення штрафу пропонують збільшити з 3 до 6 місяців з дня вчинення правопорушення. Строк вилучення водійського посвідчення може бути збільшеним до 6 місяців. При цьому воно повинно бути повернуто, якщо суд не прийняв рішення про позбавлення водія права керування автомобілем.

Законопроект передбачає виключення норм про обов’язкову присутність обвинуваченого при розгляді справи і про можливість його примусового приводу поліцією. Поліцейські зможуть оскаржувати в апеляційному порядку рішення суду. Усі ці зміни пропонують внести до Кодексу про адміністративні правопорушення.

Нагадаємо, що матеріалі «Редван Усеінов про застарілі закони, проблеми Соборної та роботу «по-совісті»» начальник вінницьких патрульних розповідав, що через низькі штрафи за їзду без «прав» водії відчувають себе безкарними. Зокрема, людина, у якої забрали посвідчення водія за нетверезе кермування, може сідати за кермо знову і знову.

— Ми кожного дня ловимо у середньому по чотири п’яних водіїв. Це дуже багато. Є водій, якого ми сім разів ловили за два місяці, — казав Усеінов. — Справа у тому, що вони знають, що за порушення їм нічого не буде. Зловили, забрали водійське посвідчення і що далі? Він їздить собі, отримує штраф за те, що не має «прав» і відчуває себе безкарним. До речі, алкоголь за кермом — третя причина, з яких стаються аварії з потерпілими.


Не пропустіть