Унікальний кабріолет, машину Щербицького і “наздоганялку” КДБ представили на ретрозльоті

Понад 160 одиниць ретротехніки з різних міст України, зокрема понад 30 – американського виробництва, представлені на Харківському ретрозльоті (ХаРС) – 2017, який відбувається на площі Свободи.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Цього року наш зліт відбувається під девізом Made in USA, тому що хто як не американці – законодавці моди минулого століття. Мені здається, красивіших автомобілів у світі немає”, – сказав один з організаторів ХаРСу Дядя Фара (Олег Федоренко).

За його словами, найстаріший автомобіль, представлений на зльоті, – Buick 1924 року випуску. В американській частині представлені також Ford Thunderbird 1959 р.в. (його власник вперше погодився показати машину за межами рідних Черкас), Ford Mustang (три автомобілі 1965, 1969 і 1971 р.в.), а також 8 мотоциклів Harley-Davidson, серед яких – FLHTC 1340 Electra Glide Classic, випущений обмеженою серією в 850 екземплярів до 85-річчя марки.

У неамериканській частині представлені ЗІЛ-115, на якому їздив перший секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький, Volvo 264, на якому їздив голова “Штазі” (міністерства держбезпеки НДР) Еріх Мільке і так звана “наздоганялка” (“Волга” ГАЗ-23, з 8-циліндровим двигуном “Чайки” і автоматичною коробкою передач, яку виготовляли на спецзамовлення КДБ для оперативних співробітників спецслужби).

Уперше на ХаРСі було представлено унікальний саморобний кабріолет, складений механіком харківського заводу “Комунар” у 1960-х роках.

“У 1965 році цей автомобіль органи ДАІ зареєстрували як саморобний транспортний засіб. Його створив в єдиному екземплярі простий механік заводу “Комунар” для власних потреб, оскільки в ті роки купити автомобіль було проблемою, а їздити хотілося. І він для себе та дружини склав такий кабріолетик: це десь літаковий алюміній, десь латунь, виконано все вручну, колеса від Запорожця, мотор від мотоцикла МТ, спідометр від Москвича, коробка передач від Москвича. Але всі конструкторські рішення – оригінальні”, – повідомив один з організаторів ХаРС-2017 Дмитро Харченко.

http://expres.ua/


Не пропустіть